Ung utan jobb? Ta ett lyckoskutt. Snart blir 1,3 miljoner jobb lediga.
Ung utan jobb? Ta ett lyckoskutt. Snart blir 1,3 miljoner jobb lediga. - Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

1,3 miljoner jobb på marknaden

Ung och utan jobb? Hoppet lever. Snart blir nästan 1,3 miljoner jobb lediga på arbetsmarknaden i en historisk generationsväxling.


Nästan 1,3 miljoner jobb kommer att bli lediga i Sverige de närmaste tio åren, skriver Metro.

Det är när 40-talisterna går i pension som Sverige står inför den största generationsväxlingen på arbetsmarknaden hittills.

– För dagens ungdomar innebär det stora möjligheter och goda framtidsutsikter. Det är historiskt att det är fler som slutar än som kommer ut på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, till Metro.

Det dramatiska generationsskiftet beror på att 40-talisterna kallas baby boom-generationen. De var oerhört många. Dessutom tillhörde 40-talisterna de första generationerna där både kvinnor och män jobbade lika mycket.

Och 90-talisterna är dessutom betydligt färre i jämförelse.

– Det kommer att uppstå en bristsituation inom en snar framtid. Konkurrensen om den utbildade arbetskraften har redan börjat, säger Clas Olsson till Metro.

För att fylla alla luckor är Sverige beroende av släppa in fler invandrare. Annars klarar vi inte att försörja våra många äldre.

– Vi måste absolut bli fler på arbetsmarknaden. De stora pensionsavgångarna innebär inte bara ett tapp av arbetskraft utan även ett tapp av skatteinkomster. Vi behöver både fler händer och fler skattebetalare för att klara av till exempel sjukvården och äldreomsorgen.

Eleverna på S:t Eriks gymnasium är 90-talister och känner sig redo att ta över efter 40-talisterna. Att en massa erfarenhet ryker är inget de sätter pannan i djupa veck över.

– De kan det gamla. Vi kan det nya, säger Hampus Isaksson, som går ut elprogrammet om några dagar, till Metro.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!