Hasan Dölek pekas ut för valfusk.
Hasan Dölek pekas ut för valfusk.

S-politiker pekas ut för valfusk

Hasan Dölek förordas av flera s-föreningar och är högt på nomineringslistan. Men en granskning visar att flera föreningar bara finns på pappret.


STOCKHOLM. Hasan Dölek (s) rekommenderas av åtta socialdemokratiska föreningar, men tre av dem är helt nya och har nästan inga medlemmar.

Bland annat består den turkiska s-föreningen i Kista av bara fyra personer, varav tre är släktingar till politikern. I turkiska s-föreningen i Rinkeby har Dölek förordat sig själv, i egenskap av ordförande i föreningen. Också i den föreningen står en släkting som kontaktperson.

Tack vare föreningarna har Dölek lyckats klättra upp på en tiondeplats på socialdemokraternas riksdagslista i Stockholm.

Till TV4 förnekar först Dölek att hans släktingar skulle företräda föreningarna, men ändrar sig snabbt när han får se listorna.

- Alla har rätt att vara med i socialdemokraterna, säger Hassan Dölek till Nyhetskanalen.

Redan innan mediernas avslöjande om Döleks föreningsfusk har Osman Özkanat, revisor i Turkiska riksförbundet, påtalat det olämpliga i hur Dölek klättrat på listorna.

– Det är ett hot mot vår demokrati, ett hot mot demokratiska processen i de politiska partierna. Jag avskyr det, säger han till Nyhetskanalen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!