1 av 2
- Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
2 av 2
- Foto: Jessica Gow/Scanpix

Dubbelt så många kvinnor brottslingar

Nu åtalas en 34-årig kvinna för dubbelmordet i Växjö. Hon är inte ensam. Allt fler kvinnor begår grova våldsbrott.


Just nu är tre svenskor misstänkta för att ha dödat två personer vardera. Utöver den misstänkta Växjömördaren är en 33-årig kvinna i Värnamo misstänkt för att ha dödat sin mamma och ytterligare en kvinna, i Grängesberg står en 48-årig kvinna åtalad för mord och är sedan tidigare dömd för dråp.

Och det stannar ingalunda där. Tankarna går till Sara Svensson, barnflickan i Knutby, till Christine Schürrer i Arboga och till den 35-åriga gangsterkvinna i Luleå, som dömts för att under tortyrliknande former ha misshandlat en 51-årig man.

Västmanlandspolisen blev mycket förvånade när de insåg att misstankarna pekade mot en kvinna i Arbogafallet:

– Det var ett sådant enormt övervåld så visst höjde man på ögonbrynen även som luttrad utredare. Alla har nog fördomar om vad män respektive kvinnor är kapabla till, säger inspektör Anders Pommer, vid polisen i Västerås, till Svenska Dagbladet.

Mellan åtta och tio kvinnor dödar årligen någon i sin närhet. En av tio mördare är kvinna och den andelen har inte ökat sett över tid.

Däremot ökar den totala andelen kvinnliga brottslingar. I mitten av 1970-talet var ungefär var tionde brottsmisstänkt en kvinna. I dag var femte.

Jerzy Sarnecki, professor i allmänkriminologi vid Stockholms universitet, tror att det beror på att kvinnor och män lever alltmer lika.

– Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.

Forskaren Jenny Yourstone Cederwalls avhandling visar att morddömda kvinnor oftare än män klassas som allvarligt psykiskt störda. Det är 1,5 gånger vanligare att kvinnliga mördare döms till rättspsykiatrisk vård.

– Det kan finnas en partiskhet i rättsprocessen som är relaterad till kön, säger Jenny Yourstone Cederwall till SvD.

Kammaråklagare Elin Blank, som ledde mordutredningen i Knutby, utesluter inte att barnflickan Sara Svenssons nätt kvinnliga skepnad kan ha påverkat rättens bedömning.

– Omedvetet behandlas kvinnor ofta mildare än män, säger hon till SvD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.

Ukraina-stöd bromsas i EU

Visst ska vi hjälpa Ukraina, lovar EU-länderna – men drar samtidigt i stödbromsen för att hålla egna väljare på gott humör inför kommande EU-val. Frågan tär på enigheten inför veckans toppmöte i Bryssel.

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Det ser allt ljusare ut för Tyskland, Europas ekonomiska motor, enligt bedömare. Det månatliga Zew-indexet uppgick i februari till 31,7 jämfört med 19,9 föregående månad. Det var dessutom högt över marknadens förväntningar som låg på 20,5. Indexet mäter investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.