För den här bilden åtalas Nilsson för grovt förtal. JK säger nu att Nilsson inte skyddas av varken YGL eller TF.
För den här bilden åtalas Nilsson för grovt förtal. JK säger nu att Nilsson inte skyddas av varken YGL eller TF. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt

Tryckfrihetslagarna skyddar inte Jesper Nilsson

Bloggaren Jesper Nilsson, som anmälts för grovt förtal av de två poliser han fotade i tunnelbanan, skyddas inte av tryckfrihetslagarna eftersom han saknar utgivningsbevis.


STOCKHOLM. Polisen hotade att gripa och drogtesta journalisten och bloggaren Jesper Nilsson om han inte raderade de bilder han just tagit av civilspanarna.

Nilsson raderade bilderna men lyckades att återskapa materialet, som han senare publicerade på sin blogg. För det anmäldes han för grovt förtal av poliserna.

Åklagaren skickade ärendet vidare till Justitiekanslern för att se om Nilssons blogg var grundlagsskyddad. Men eftersom Nilssons blogg saknar så kallat utgivningsbevis har JK kommit fram till att den inte omfattas av varken tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

Enligt Nils Funcke, som är journalist och sitter i yttrandefrihetskommitén, innebär beslutet att Nilsson lättare kan bli fälld.

– I ett tryckfrihetsmål är det JK som åtalar och då är det svårare att bli fälld. Då hade det också tillkommit alla skyddsnät och trösklar som finns i grundlagen - till exempel att man hellre ska fria än fälla, och om det leder till åtal så ska det prövas av en jury, och för att en jury ska fälla så krävs det kvalificerad majoritet, säger han till Sveriges Radio.

Nu blir åtalet mot Nilsson ett vanligt brottmål. Till Sveriges Radio säger Jesper Nilsson att han är rädd att JK:s beslut kan få större konsekvenser.

– Om det väcks åtal mot mig kanske det gör att folk blir mer aktsamma i att kritisera och diskutera politiskt arbete på sina bloggar, i webbforum eller i andra offentliga sammanhang.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!