Nästan varannan bil underkänd

Nästan varannan personbil underkänns vid kontrollbesiktningen.


Ändå steg antalet godkända bilar förra året - från 50 procent till 53 procent.

Av personbilar som är tre år eller äldre underkändes 47 procent vid den årliga kontrollbesiktningen förra året. Av dessa hade nästan var tredje bil fel som krävde att bilen, efter reparation, måste visas upp för efterkontroll.

"Visserligen ökade andelen godkända personbilar under 2008, men när i stort sett varannan personbil underkänns i kombination med en bilpark som blir äldre känns situationen knappast glädjande, snarare alarmerande", säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle i ett pressmeddelande.

Genom att nyregistreringen och skrotningen minskade under 2008 blir bilparken på sikt äldre. Nyregistreringen sjönk med 17 procent från 2007 till 2008 och antalet skrotade bilar sjönk med 33 procent. 37 procent av personbilarna är tio år eller äldre.

Som samhällsläget är så är väl nybilsinköp inte det första människorna tänker på. Men det är oroväckande att bilparken blir äldre, säger Cecilia Blom Granlund, informationschef vid Bilprovningen, till TT.

När det gäller tunga fordon är det bara bussarna som visar en tydlig förbättring. Andelen underkända minskade från 53 procent 2007 till 49 procent 2008.

Det är glädjande att bussföretagen ser över sina fordon bättre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!