Oroliga Iphone-användare larmar nu om att en uppdatering kan återskapa raderat material.
Oroliga Iphone-användare larmar nu om att en uppdatering kan återskapa raderat material. - Foto: Vidar Ruud & Jessica Gow/TT

Mystisk bugg skapar rädsla bland Iphone-användare

På flera håll höjs nu röster från Iphone-användare som uttrycker en oro då en ny uppdatering sägs återskapa raderat material.


Fakta: Apple

Apple grundades 1976 av Steve Wozniak, Ronald Wayne och Steve Jobs. 

Samma år, 1976, lanserades den första datormoddellen – Apple I.

Ett år senare, 1977, lanserades uppföljaren Apple II. 

2001 lanserade Apple sin första Ipod, som då rymde 1 000 låtar och hade en batteritid på omkring tio timmar.

Den 29 juni 2007 lanserade Apple sin första mobiltelefon, Iphone. 

2023 omsatte bolaget över 383 miljarder dollar.

Källa: Apple

Sedan touchtelefonen tog över makten över mobilindustrin har två bolag vuxit ut till jättar som nu slåss om marknadsandelar och kunder – Samsung och Apple.

Den senare har sedan den första Iphonen lanserades 2007 ändrat design, så även inuti telefonen. I dag har närmare 50 procent av den svenska befolkningen en Iphone från den amerikanska mobiljätten, enligt Internetstiftelsen.

MISSA INTE: Expertens knep – så kommer du ihåg alla dina lösenord

Oron: Iphone påstås återskapa gamla bilder

Något som är återkommande för alla med en Apple-produkt är de uppdateringar som då och då behöver göras för att produkten ska ha den senaste mjukvaran, vilket är viktigt av bland annat säkerhetsskäl. 

Nu har dock en uppdatering fått användare att varna varandra. Anledningen är att den nya IOS-uppdateringen, IOS 17.5, sägs återskapa raderade bilder och ljudmeddelanden från flera år tillbaka i tiden. 

Om du raderar en bild i din Iphone så hamnar den i papperskorgen i 30 dagar, innan den raderas permanent. Men i och med den påstådda buggen så har frågan lyfts gällande vad som faktiskt händer med de ”permanent raderade” bilderna. Oron för att de faktiskt lagras har alltså väckts.

På sociala medie-plattformen Tiktok har @carterpcs delat en video som på ett par timmar visats hundratusentals gånger. Där redogör han för sin oro.

”Det väcker liksom frågan vart dessa raderade bilder tar vägen egentligen. Lite rädd eftersom bilderna måste vara riktigt dåliga för att jag ska faktiskt ska radera dem permanent”, säger han i videon.

LÄS MER: 3G-nätet släcks: Här är mobilerna som slutar fungera

 

Iphone-uppdateringen IOS 17.5 gör användare oroliga. Foto: Stella Pictures

Följarnas oro över Apples uppdatering

Oron som nu väckts har även fått följare att ifrågasätta orsaken till varför bilder återskapas.

"I princip när något raderas på en enhet finns det fortfarande kvar tills något annat har skrivits över det", skriver en person.

"Jag uppdaterade bara för att det här inte ska hända", skriver en annan.

"Jag har IOS 17.5 och inga foton kom tillbaka", konstaterar en trejde person.

Fot: Skärmavbild Tiktok/carterpcs

I en intervju med SVT säger it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka att det är oklart vad som inträffat i och med Apples nya Iphone-uppdatering.

– Det är ännu inte säkerställt vad det är som försiggår på de här mobilerna som har uppgraderats till den senaste versionen av IOS. Vi måste komma ihåg att det dels kan bero på en faktiskt bugg, dels på att användarna har missförstått någonting – att de tror att de har raderat något, när de i själva verket inte gjort det, säger han. 

Apple har själva inte kommenterat det påstådda problemet med uppdateringen.

MISSA INTE: Iphone-användare varnas: "Du är måltavla"

Har du en sån här Iphone? Den såldes nyss för 1,4 miljoner

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!