Polis anmäls för rasistkommentar

Nu anmäls poliserna, skriver Sydsvenskan. Justitieministern är upprörd.


Kravallpolis kallade Rosengårdsungdomar för "blattajävlar".

Vad de inte visste var att uttalandet fastnade på polisens egen film.

Nu anmäls poliserna, skriver Sydsvenskan.

Filmen spelades upp i Malmö tingsrätt på onsdagen som bevis mot en 21-åring som står åtalad för våldsamt upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö i december i fjol.

Men på filmen hörs också polismännens interna prat i polisbussen om den misstänkte.

"Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?"

"Ja han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen", svarar en kollega.

Senare säger en polis:

"Jag håller med han gubben på Ica: "ni är komna till fel kommun, blattajävlar'".

Ulf Sempert, den högste polischefen i Malmö, är bestört över uttalandena.

– Jag kan bara be de här ungdomarna om ursäkt. Jag accepterar naturligtvis inte att de kastar sten, om de nu har varit delaktiga i att kasta sten mot polismän, men för den sakens skull ska man inte bli bemött på det viset av svensk polis, säger han till Sydsvenskan.

På torsdagen tänker han se till att det skrivs en polisanmälan.

Det kan finnas någonting i de här uttalandena som kan vara straffbart. Annars är det så att det ska skrivas en internanmälan för att det bryter mot vår interna policy.

– Det här är en mycket större fråga än några enskilda polisers uttalanden. Det handlar om förtroendet för poliskåren i hela samhället, inte bara i den välmående delen, säger Mehmet Kaplan, miljöpartistisk ledamot i riksdagens justitieutskott. Han tänker ställa en interpellation till justitieminister Beatrice Ask (m) med anledning av filmen från Rosengårdskravallerna.

– Jag blir fruktansvärt upprörd när jag hörde detta på nyheterna i morse. Jag vet att polisledningen är lika upprörd, och ska väl anmäla detta, säger Ask (m) till TT som reaktion på polisernas uttalanden.

Hon fortsätter:

– Varje gång en polis gör ett misstag, och det här är inte ett misstag, det är ett gravt misstag, så får hela organisationen lida för det. Många timmars hårt arbete för ett bättre förebyggande arbete ute i kommuner och i olika områden får en backlash av ett sådant här dumt sätt att snacka på.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!