- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Skivbolagsjättar hotar hoppa av Spotify

Det monopolliknande läget kan förändras.


Musikströmningstjänsten Spotify har skaffat sig en nästan monopolliknande position var gäller strömmad musik och lyfts gång på gång fram som exempel på vad som ska rädda musikindustrin efter nedladdningens intåg.

Men nu får de in en del grus i maskineriet.

Skivbolagsjätten Naxos är nära att lämna Spotify och förläggarföretaget ECM ser ut att göra detsamma.

- De stora kunderna i Sverige har en kraftig nergång på fullprisalbum och den enda gemensamma orsaken som kan uttydas heter Spotify. Vi ser inte att det fungerar på något sätt, det blir ingenting kvar i slutändan för varken artist eller producent. Spotify är ett bra verktyg men om det inte blir en förändring på ersättningar så är det troligt att flera klassiska bolag kommer att lämna under nästa år, säger Naxos vd Håkan Lagerqvist till Nya Affärer.

Samtidigt poppar nya tjänster för legalt strömmad musik upp. Malmöbaserade Echolize har precis tecknat nya avtal som gör deras tjänst vassare än tidigare och i Danmark, Portugal och Norge växer strömningsprogrammet Wimp från Aspiro mycket snabbt.

Spotify, som betalade ut 30 miljoner euro till rättighetsinnehavarna under årets första månader, menar dock att skivbolagen borde stanna hos Spotify om de vill ha några pengar alls för sin musik.

- Vi har byggt upp en passionerad publik, där en stor majoritet tidigare laddade ner illegalt och därför inte genererade intäkter till branschen. I dag är vi den största digitala inkomstkällan i Sverige, säger Sofie Grant, pressansvarig på Spotify, till Nya Affärer.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!