1 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Terrormisstänkta i Göteborg dömdes till fyra års fängelse

Två män - en 23-åring och en 26-åring - har dömts för terrorförberedelse inom al-Shabaab. Det är första gången brottet prövas i svensk domstol.


GÖTEBORG. En 23-åring från Göteborg och en 26-åring från Spånga, som greps i  har dömts för stämpling till terrorbrott, rapporterar Göteborgs-Posten.

Båda två greps och häktades under försommaren. I mitten på oktober åtalades de för att ha förberett ett terrorbrott i Somalia på uppdrag av den fruktade islamistmilisen al-Shabaab - med nära kopplingar till al-Qaida.

I domen skriver Göteborgs tingsrätt:

"De har, var för sig, under den tid åklagaren påstått åtagit sig och i samråd med annan – företrädare för al-Shabaab – beslutat att utföra terroristbrott, dvs. mord, grov misshandel, grov skadegörelse och grov allmänfarlig ödeläggelse. Detta skulle ske genom självmordsattentat med omfattande förödelse avseende människor och egendom. "

Båda männen nekar till brott. Men 23-åringen medger att han varit på träningsläger hos terrornätverket al-Shabaab i Somalia, men påstår att han flytt därifrån, uppger GP.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström medger att det är svårt att leda terrorplanering i bevis - eftersom det handlar just om planer. Men tingsrätten gick till slut ändå på hennes linje.

Tingsrätten skriver vidare i domen:

"Eftersom de genom sitt handlande visat särskild hänsynslöshet och eftersom brottet – om det hade fullbordats – hade inneburit fara för landet Somalias säkerhet, för flera människor eller för egendom av särskild betydenhet är straffvärdet för var och en av dem fängelse i fyra år. "

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!