Polis undersöker resterna av en man som sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen.
Polis undersöker resterna av en man som sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

"Försvarsmakten varnade anhöriga innan bomben"

Uppgifter gör gällande att en försvarsanställd förvarnade anhöriga innan bombattentatet.


STOCKHOLM. Nyhetsbyrån TT har fått uppgifter om att en person anställd på Försvarsmakten ska ha känt till hotbilden och förvarnat anhöriga om att något allvarligt skulle kunna inträffa på Drottninggatan i Stockholm.

Något som försvaret dementerar.

- Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade vore fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i ett officellt uttalande.

Efter självmordsbomben i Stockholm på lördagen, och explosionen i en bil i närheten, slog nationella insatsstyrkan till mot flera personer under söndagen.

Bland annat inhämtades en anhörig till den man som sprängde sig själv, uppger TV4 Nyheterna.

Det är oklart om någon av dem som insatsstyrkan slagit till mot är misstänkt för kopplingar till självmordsattentatet eller om de hörs av andra skäl.

Chefsåklagare Thomas Lindstrand var den som satte rubriken terrorbrott. En ovanlig brottsrubricering som inte används i onödan.

– Det är ganska starka krav för att det ska vara det, konstaterar Lindstrand i TV4.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!