Fåren på bilden har inget med artikeln att göra
Fåren på bilden har inget med artikeln att göra - Foto: Mike Groll/Scanpix

Han låg med fårtacka - dömdes för djurplågeri

Hade skrevet fullt av djurets avföring. Fåret fick dödsskräck.


Tidelag och djurplågeri

Varken tidelag (sex med djur) eller pornografiskt material med tidelag är kriminaliserat i Sverige. Tidelag var tidigare olagligt under samma paragfraf som homosexualitet fram till 1944 då såväl homosexualitet som tidelag legaliserades. Fall där människor utsätter djur för smärta eller tvång klassas dock som djurplågeri och är kriminellt. Det förekommer dock en debatt om att även kriminalisera tidelag.

1734 var det dock annorlunda: ”Hvar som hafver tidelag med fä, eller andra oskiäliga djur, then skal halshugas, och i båle brännas, varde ock samma diur tillika dödadt och brändt.

ALINGSÅS. Ett par var på promenad i skogen med sina hundar då de hörde ett fasansfullt bräkande. De bestämde sig för att undersöka vad som stod på och fann till sin skräck en manlig bekant i hagen som våldtog en fårtacka.

När mannen märkte att han var upptäckt släppte han djuret, drog upp kalsongerna - mannen hade underlivet fullt av fårets avföring - och gick därifrån.

Fåret fick dödsskräck

Paret lyckades till sist skaka liv i fåret som låg blickstilla kvar på marken. Lotta Andersson, veterinär vid Jordbruksverket, berättar för Expressen att fåret upplevde dödsskräck och gick in i "tonisk immobilitet", vilket är en reaktion på fara när alla andra flyktmöjligheter är borta och då blir oförmögen att röra sig.

Dömd för djurplågeri

Mannen greps senare i sin bostad då han höll på att tvätta sina kläder. Polisen fann dock både fåravföring och fårull i trappen. Mannen berättade för polisen att han inte minns något av händelsen, samt att han varit i bråk på en fest kvällen innan och att han på brottsdagen druckit stora mängder starksprit trots att han inte tål det.

Alingsås tingsrätt har dömt mannen till skyddstillsyn för djurplågeri och häleri. Utöver det ska han betala 1 500 kronor i skadestånd till fårets ägare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.