Tågstation
11-åriga Nema tvingades av på Kumla station som då var obemannad. Nu har konduktören som ansvarat för flickans försvinnande brutit ihop. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Konduktören bröt ihop: "mår jättedåligt"

Tågbefälhavaren är knäckt efter att hon avvisade den 11-åriga flickan från tåget under tisdagskvällen.


Flyktingbarn tvingades av tåg mitt i vintern

Det är inte första gången som SJ slänger av minderåriga från tågen. Mitt i den kalla vintern i december 2009 kastades flera afghanska pojkar av ett tåg.

Flyktingbarnen som var 14-18 år hade tagit sig ombord på ett tåg i Malmö som var på väg till Stockholm. När personalen på tåget upptäckte pojkarna kastades de av i Alvesta då de inte kunde uppvisa någon biljett. Vid tillfället var pojkarna tunt klädda och saknade pengar. SJ ångrade inte sin handling och enligt presschefen Dag Rosander handlade de efter regelboken.

SVERIGE. Under onsdagen rasade tidningarna mot konduktören som ansvarade för 11-åriga Nemas försvinnande under tisdagskvällen.

Nu har den kvinnliga tågkontrollanten brutit ihop.

- Jag pratade med henne igår, och har en kollega som haft mer kontakt med henne. Hon mår jättedåligt av det här, säger Lennart Jansson, huvudskyddsombud på Seko SJ, till Aftonbladet.

SJ:s agerande kritiseras

Konduktörens arbetsgivare, SJ, kritiseras nu för sin hantering av fallet.

- Man kan ju konstatera att många har dragit slutsatser utan att känna till alla fakta kring vad som hänt. Jag tycker det är skandal av SJ att gå ut och säga att hon har gjort fel, innan man utrett händelsen. Hon är i princip dömd på förhand, säger Jansson.

Han hävdar att hon menat väl och inte varit medveten om Nemas låga ålder. I stället ska kontrollanten ha trott att flickan varit 17-18 år gammal.

- Hon har själv småbarn. Hon skulle aldrig ha avhyst flickan om hon trott att hon var 11 år gammal. Det är uppenbart att hon trott att hon varit äldre, säger Jansson.

Flyr till sommarstugan

Nema hittades över ett halvt dygn efter att hon tvingats av tåget. Flickan var lyckligtvis oskadd och omhändertagits av 65-åriga Gabrielle.

Konduktören togs ur tjänst under onsdagen i väntan på utredning.

För att komma bort från all uppståndelse har hon flytt till sin sommarstuga, rapporterar Aftonbladet.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!