Vahlgren utesluts bland annat på grund av sina kopplingar til den nynazistiska organsationen "Blood and Honour."
1 av 2
Vahlgren utesluts bland annat på grund av sina kopplingar til den nynazistiska organsationen "Blood and Honour." - Foto: SCANPIX
Vahlgren utesluts nu från SDU. Han avsäger sig alla uppdrag, inklusive den planerade demonstrationen i Malmö i oktober. Bilden är från en tidigare demonstration.
2 av 2
Vahlgren utesluts nu från SDU. Han avsäger sig alla uppdrag, inklusive den planerade demonstrationen i Malmö i oktober. Bilden är från en tidigare demonstration. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

SDU-medlem utesluts efter nazistdemonstration

Dömd för misshandel och med tydliga kopplingar till nynazismen - nu utesluts Roberth Vahlgren från Sverigedemokratisk Ungdom.


Blood and Honour

Revolutionär nynazistisk organisation. Grundades i England 1987 men finns nu utspridda i ett flertal länder. Den svenska organisationen bildades 1997 i Helsingborg. De samarbetar med Nationalsocialistisk Front, Nationel Ungdom och Nationaldemokraterna.

Källa: Wikipedia.

Roberth Vahlgren, distriktssekreterare för Sverigedemokratisk ungdom, utesluts från partiet. Detta sedan Vahlgren bland annat deltagit i nazistdemonstrationer.

Förflutet i nynazistisk organisation

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Roberth Vahlgren riskerat uteslutning. Han har dessutom ett förflutet  i den nynazistiska organisationen Blood and Honour. Utöver det är han dömd för flera brott - som hets mot folkgrupp och ett antal fall av misshandel.

SDU:s ordförande, Gustav Kasselstrand påpekade då att partiet tar avstånd från nynazismen:

– Vi tar fullständigt avstånd från det han har varit inblandad i tidigare och ser allvarligt på de här incidenterna. Hur vi går vidare blir en fråga för förbundsstyrelsen, sa Kasselstrand till Nyheter24.

Kommer att uteslutas

På SDU:s möte i helgen bestämde de att formellt utesluta Vahlgren. Expo skriver att SDU:s ordförande är bestämd: Om Vahlgren inte väljer att självmant lämna partiet så kommer han att uteslutas. Men innan beslutet kan verkställas krävs ännu ett förbundsstyrelsemöte.

Förväntas "ligga lågt"

Roberth Vahlgren har blivit informerad om beslutet. Han har rätt att fortsätta arbeta i partiet under tiden som ärendet pågår, men han förväntas ligga lågt.

Till Expo säger Vahlgren att han är besviken över beslutet och menar att SDU borde ha skött ärendet på ett bättre sätt. Enligt honom själv ska han ha fått ett sms från ordföranden om att han kommer att uteslutas. Formellt kommer Vahlgren att avsäga sig alla uppdrag redan på tisdagskvällen.

– Nu faller distriktsstyret, vi har inte så många aktiva där. Det ska bli spännande att se vad som händer med den stora Malmödemonstrationen. Det är bara jag som jobbat med den, säger Vahlgren till Expo.

Han syftar på den demonstration som SDU planerat att hålla i oktober.

/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!