Juholt överlever debatten - men klarar han veckan?

ANALYS. Eric Rosén ser en skicklig debattör vars kvaliteter överskuggas av hans dunkla ekonomiska ageranden och eventuella lögner.


När partiledardebatten drog igång på onsdagsförmiddagen väntade många spänt på vilket intryck Håkan Juholt skulle göra. Mitt i den storm som sannolikt kommer att fälla honom – för visst känns det så åtminstone i dag – inledde han debatten med sitt anförande. Och säga vad man vill om Håkan Juholts alla märkligheter och dumheter de senaste dagarna men det är rätt starkt att kliva upp där och leverera först av alla. För leverera gjorde han i den mån att han tycktes stå stadigt trots att kniven vilar tungt mot hans strupe. Samtidigt var det svårt att inte tänka på bostadsfusket och kontroversen kring förslaget om ett andra klassens medborgarskap. När han sa till Fredrik Reinfeldt att han inte ”räds folkets dom” för sina val i budgetpolitiken tänkte nog de flesta på folkets dom i allt utom budgetpolitiken. Han kan alltså inte just nu prata politik utan att man främst tänker på det övriga.

Men han var på offensiven, S-ledaren. Han angrep sina motdebattörer som vore det den sista debatten innan ett riksdagsval. Och det ju förvisso också ha varit hans sista partiledardebatt – det återstår fortfarande att se.

Annars var det som stack ut mest i debatten en kraftigt förkyld (?) Fredrik Reinfeldt som kämpade för att icke överraskande betona ansvar för ekonomin och då fick ett vibrato av sin snuva som gjorde att han kändes mer emotionell än vanligt, vilket kanske inte var så dumt. Det kändes plötsligt som att det spelade roll. Han hånades dock av avgående vänsterledaren Lars Ohly, som gjorde sig lustig över att Reinfeldt var mer högljudd än någonsin och ”högröd i ansiktet”. Roligast var dock Reinfeldt replik om att han hellre är "högröd i ansiktet än liten stund än högröd i hela min politiska gärning".

Men debatten var Juholts eldprov mer än något annat och det är synd. Politiken är viktigare än att bli en fråga om en enskild ledares duglighet och Håkan Juholt måste om inte kliva av åtminstone se till att alla frågetecken rätas ut. För såhär kan det naturligtvis inte fortsätta.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!