Journalisterna har varit tillfångatagna i drygt tre månader. Nu får de äntligen träffa sin familj.
Journalisterna har varit tillfångatagna i drygt tre månader. Nu får de äntligen träffa sin familj. - Foto: Faksimil ETV

Nu får Etiopiensvenskarna träffa sin familj

På onsdagskvällen lämnade familjemedlemmarna Arlanda för att flyga till Etiopien.


Greps den sjätte juli

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade sedan början på juli. Nu får de för första gången sedan dess träffa sin familj.

– Det känns jobbigt men samtidigt roligt att få träffa honom, det ska bli härligt att få se honom i verkligheten och inte bara få berättat om hur han mår, säger Martins fru, Linnea Schibbye Steiner, till Rapport.

Har med sig mat och kläder

Familjemedlemmarnas väskor var fullproppade med mat och kläder när de lämnade Arlanda på onsdagskvällen. Schibbye och Persson sitter häktade under extremt svåra förhållanden. De sover på betonggolv och runt omkring dem sprids livshotande sjukdomar.

– Vi står varandra väldigt nära, det är en stor glädje att få träffa honom. Kunna prata, att han ska kunna berätta hur han upplever det, hur han mår, hur de har det och hur han ser på sin framtid, säger Kjell Persson som är pappa till Johan.

Rättegångsförhandlingarna mot Schibbye och Persson inleds den 17 oktober.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!