En ny rapport visar att svenskarnas förtroende för sjukförsäkringen sjunker.
En ny rapport visar att svenskarnas förtroende för sjukförsäkringen sjunker. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Förtroenderas för sjukförsäkringen

Misstron mot att sjuka människor ska få en dräglig levnadsstandard med hjälp av sjukförsäkringen har ökat från 25 procent år 2002 till 35 procent 2010.


Socialförsäkringen

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten sköter Socialförsäkringen. Den gäller i princip alla som bor eller jobbar i Sverige.

Socialförsäkringen ska ge ett ekonomiskt skydd för barn och familjer, för personer med funktionsnedsättning och vid sjukdom, ålderdom och arbetsskada.

Svenska medborgare har rätt till socialförsäkringsförmåner i alla EU-länder.

Försäkringskassan har hand om bidrag och andra ersättningar till sjuka, personer med funktionsnedsättning och barnfamiljer. Pensionsmyndighetens uppgift är att ha hand om pensioner och stöd till äldre och efterlevande.

En ny rapport visar att förtroendet för sjukförsäkringen har sjunkit rejält under 2000-talet.

Sociologiprofessorn Stefan Svallfors har låtit 3 800 personer ge sin syn på sjukförsäkringen. Resultatet är ett ständigt minskat förtroende. Misstron har ökat från 25 procent år 2002 till 35 procent 2010.

– Det är väl en ganska korrekt återspegling av det faktum att socialförsäkringarna faktiskt ger ett betydligt sämre försäkringsskydd än vad som var fallet för 10 år sedan. Medan välfärdstjänsterna i vissa avseenden förbättrats till exempel inom produktiviteten i sjukvården och en del andra saker, säger Stefan Svallfors till Ekot.

Misstänksamheten mot fusk sjunker

Professor Stefan Svallfors förvånas över att svenskarna är mindre misstänksamma mot fusk. Misstänksamheten mot att folk sjukskriver sig trots att de är friska, eller att arbetslösa inte har något jobb på grund av lathet, har aldrig varit så låg som nu.

Välfärdsstaten - "en bra grej"

Från 2002 till 2010 så har viljan hos välbetalda personer ökat gällande att vara med och finansiera en gemensam välfärd.

– Det som typiskt sett har varit de här gruppernas talesparti, Moderaterna, säger under 2000-talet att de också tycker att välfärdsstaten är en bra grej, säger Stefan Svallfors till Ekot.

Förtroendet för vård och barnomsorg ökar

Förtroendet för sjukvården har gått i motsatt riktning. De som har lågt förtroende för sjukvården har gått från 40 procent 2002 till 25 procent 2010.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!