Kommunpolitikern Stefan Hanna (C) är nöjd med att mer forskning visar att han "har rätt."
1 av 4
Kommunpolitikern Stefan Hanna (C) är nöjd med att mer forskning visar att han "har rätt." - Foto: Privat
Kombinationen av fett och socker i en helt vanlig kanelbulle...
2 av 4
Kombinationen av fett och socker i en helt vanlig kanelbulle... - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
och chokladkaka har visat sig vara näst intill lika beroendeframkallande som...
3 av 4
och chokladkaka har visat sig vara näst intill lika beroendeframkallande som... - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
kokian och heroin.
4 av 4
kokian och heroin. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Fett- och sockerforskning ger C-politikern rätt

Amerikansk forskning visar att fett och socker i kombination kan leda till ett mycket starkt beroende. I Sverige vill myndigheter inte acceptera fett- och sockerberoendet som en diagnos, medan vissa politiker menar att det är ett känt hälsoproblem.


Farligast tillsammans

Professorn Sara Wards forskning visade att socker och fett var beroendeframkallande var för sig, men blandat blev effekterna som störst. Suget efter mer visade sig vara i näst intill lika stor utsträckning som för heroin, kokain och alkohol.

Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen säger man till SvD att sockerberoende som diagnos inte existerar i Sverige. En professor på Karolinska institutet menar att problemet snarare sitter i hjärnan och musklerna och att suget dämpas bäst genom att man rör på sig.

Men den amerikanska professorn menar att socker- och fettsuget kan likställas med narkotikasuget, med enda skillnaden att ett socker- och fettmissbruk vanligen inte leder till att missbrukarna går över till andra, tyngre droger.

Bakverk kan vara lika beroendeframkallande som kokain. Av en slump upptäckte en amerikansk professor att socker och fett kan orsaka samma typ av beroende som av narkotika. Något som får vissa att reagera och påpeka farorna med fett och socker.

Resultatet kom fram genom forskning om drogberoende som bedrevs på möss. Sara Ward, professor vid Templeuniversitet i Philadelpia berättar för SvD att resultaten blev oväntade. Av en slump fick man fram att mössen visade sig vara näst intill lika intresserade av fet och söt mat som av kokain.

En del mottar forskningsresultaten med öppna armar

Nyheter24 har varit i kontakt med Livsmedelsverket som meddelar att man inte vill kommentera forskningen förrän man tagit ställning till den fullt ut.

Andra ser det som ytterliggare ett bevis på hälsofaran med onyttig mat. SvD tar upp exemplet med industrimannen Sören Gyll som efter hundratals affärsmiddagar fick transplantera sin lever och nu varnar för sockerfällan. Centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hanna menar att forskningen visar att han har rätt i sina åsikter om faran med ohälsosamma livsmedel.

– Det är ju det jag har stått i TV och sagt och bivit idiotförklarad för. Det är bra att det är fler och fler saker som visar att jag har rätt, säger Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala, till Nyheter24.

Han syftar till sitt tidigare utspel om fetmaskatt för överviktiga. Stefan Hanna menar att man borde ta tillvara på forskningen och påpekar vidare att det är olämpligt att sälja godis i skolan. Han anser också att skatten borde höjas på både socker och fett, på samma sätt som alkohol- och tobaksskatten. Han menar att socker är farligt och leder till sjukdomar.

– Det är ju vår sjukvård som får ta hand om det här och finansiera det. Då är det rätt att sjukvårdskostnaderna ska finansieras med högre skatt på socker och fett, säger Stefan Hanna (C).

Skolmaten ska bli mer näringsrik

På Skolinspektionen vill man inte ta ställning i frågan om det nu åter är dags att föra upp hälsoriskerna med socker och fetma på skolagendan. Däremot påpekar man att skollagen faktiskt ändrades i somras till att ha ett mer näringsriktigt innehåll.

– Vi kommer att kontrollera att de som jobbar med skolmaten har rutiner för att säkra att saker fungerar, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!