Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är missnöjd med att regeringen inte betalar svenskarnas advokater och menar att det är ett angrepp på pressfrihet om Schibbye och Persson döms för något mer än att de tagit sig in i landet illegalt.
1 av 5
Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är missnöjd med att regeringen inte betalar svenskarnas advokater och menar att det är ett angrepp på pressfrihet om Schibbye och Persson döms för något mer än att de tagit sig in i landet illegalt. - Foto: Tomas Ohlsson / SJF
Martin Schibbye.
2 av 5
Martin Schibbye. - Foto: Jonas Gratzer/Kontinent Agency / SCANPIX
Johan Persson och Martin Schibbye i rätten tidigare. Denna vecka kommer deras öde troligtvis att avgöras.
3 av 5
Johan Persson och Martin Schibbye i rätten tidigare. Denna vecka kommer deras öde troligtvis att avgöras. - Foto: SCANPIX
Johan Persson.
4 av 5
Johan Persson. - Foto: SCANPIX
Här inne ska rättegången fortsätta på tisdagen med att försvaret ger sin bild.
5 av 5
Här inne ska rättegången fortsätta på tisdagen med att försvaret ger sin bild. - Foto: AP

Sista chansen att få Schibbye och Persson fria

På tisdagen fortsätter rättegången mot de svenska journalisterna där det nu närmar sig ett avgörande. Vad kan de hoppas på nu och vad händer om de döms och fängslas?


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

ADDIS ABBEBA. Det är nära ett avgörande nu för de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som står inför rätta i Etiopien.

På tisdagen är det dags för försvaret att ge sin bild av fallet. För att ge extra tyngd har Sveriges ambassad hjälpt advokaterna att kalla in korrespondenterna Adrian Bloomfield (Daily Telegraph) och Phil Ittner (Voice of America och CBS).

– Det är väldigt viktigt, eftersom det kommer visa att Martin och Johan använt sig av vedertagna metoder för journalistiskt arbete i den här typen av områden, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Nyheter24.

Den etiopiske domaren måste dock godkänna de nya vittnena först. Tidigare har det stått klart att Filters chefredaktör Mattias Göransson och bildbyrån Kontinents grundare Magnus Laupa ska vittna.

SVT-korren bryter ofta mot andra länders lagar

När Nyheter24 tidigare intervjuade SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid sa han att han väldigt ofta bryter mot lagar likt de som Schibbye och Persson ska ha brutit mot när de tog sig in i Etiopien.

– I den här delen av världen har många länder ingen pressfrihet och det är ofta svårt och krångligt att få ackreditering och de rätta tillstånden. Det ingår nästan i jobbet att bryta mot olika lagar och regler, annars går det inte att göra intressanta reportage, sa han då.

Abu Eid kallade det också en "skandal" att UD med utrikesminister Carl Bildt i spetsen inte gjort mer för Etiopiensvenskarna. Han jämförde med när en norsk fotograf som jobbat för Al Jazeera fängslats i Libyen och den norska regeringen fått honom frisläppt omgående.

Missnöjd med att regeringen inte betalar

Även Jonas Nordling har ännu en del kritik mot Sveriges agerande.

– Jag är fortfarande missnöjd med att regeringen inte tar kostnaderna för försvaret av två svenska journalister, säger han.

Enligt flera experter riskerar Schibbye och Persson nu ett straff någonstans emellan böter och tio års fängelse - om de endast döms för att olagligt ha rest in i landet. Men det anses också troligt att de kort efter en eventuell dom benådas. Än så länge kvarstår dock åtalspunkten om "understödjande av terroristverksamhet".

– Om de fälls för något annat brott än att ha tagit sig in illegalt i landet är det inget annat än direkt angrepp mot pressfrihet. Då måste vi göra allt i vår makt för att få hem dem på något sätt. Jag utgår från att den svenska regeringen resonerar på samma sätt som vi, säger Jonas Nordling till Nyheter24.

Linn Duvhammar på UD:s presstjänst säger att de inte vill spekulera innan dom faller.

Vilken hjälp erbjuds då dömda svenskar utomlands, generellt?

– I allmänhet när det gäller frihetsberövade svenskar utomlands ger vi konsulärt stöd. Ambassaden ser till att regelbundet träffa medborgaren och se till så att alla rättigheter tillgodoses.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!