Kungens (eller åtminstone hans vänners) misstänkta samröre med kriminella får nu en riksdagsledamot att ifrågasätta hans åtalsimmunitet.
1 av 3
Kungens (eller åtminstone hans vänners) misstänkta samröre med kriminella får nu en riksdagsledamot att ifrågasätta hans åtalsimmunitet. - Foto: Yngve Rådstedt/Scanpix
Tuve Skånberg (KD) anser att Olssons utspel egentligen är till för att avskaffa monarkin.
2 av 3
Tuve Skånberg (KD) anser att Olssons utspel egentligen är till för att avskaffa monarkin. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Lena Olsson (V) menar att immuniteten är förlegad.
3 av 3
Lena Olsson (V) menar att immuniteten är förlegad. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

KD-ledamot attackerar V: "Det är kungen hon är ute efter"

En vänsterpartistisk riksdagsledamot vill plocka bort kungens immunitet - i kölvattnet av de misstankar som riktats mot honom och hans vänner.


Regeringsformen måste ändras

För att kunna plocka bort kungens åtalsimmunitet måste regeringsformens kap 5 §8 ändras. I nuläget ser den ut så här:

"Konungen eller drottning som är statschef kan inte åtalas för sina gärningar. En riksföreståndare kan inte åtalas för sina gärningar som statschef."

STOCKHOLM. Riksdagsledamoten Lena Olsson (V) vill att kung Carl XVI Gustaf ska kunna straffas om det visar sig att han begått något brott. Därför ber hon i en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask att regeringen ska utreda om man kan ändra i grundlagen och ta bort hans åtalsimmunitet.

– Vi lever snart i år 2012 och det här är snarare något som släpar efter sedan 1612, säger Olsson till Nyheter24.

De misstankar som tidigare under året riktats mot framför allt kungens vän Anders Lettström om kontakter med kriminella har spelat in.

– Naturligtvis finns också kopplingen till misstankarna om samröre med kriminella, säger Lena Olsson.

"Det är kungen hon är ute efter, inte hans immunitet"

Kristdemokraten Tuve Skånberg, också riksdagsledamot, menar att förslaget bara är ett förtäckt sätt att propagera för att avskaffa monarkin.

– Det är kungen hon är ute efter, inte hans immunitet, säger han till Nyheter24.

Misstankarna om kriminella kopplingar har han inte heller mycket till övers för.

– Kungen har aldrig begått något brott. Det har handlat om misstankar om att han haft vänner som umgåtts med kriminella, det har säkert både du och jag också haft, säger Skånberg (KD).

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!