Alexander Bard tycker att allting är en form av "ordpoliseri".
1 av 5
Alexander Bard tycker att allting är en form av "ordpoliseri". - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Idolen Olle Hammar har även han reagerat starkt på Bards uttalanden.
2 av 5
Idolen Olle Hammar har även han reagerat starkt på Bards uttalanden. - Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige.
3 av 5
Richard Sseruwagi kontaktade Alexander Bard efter att han såg ett videoklipp från Gomorron Sverige. - Foto: Teateri / Anna Hållams
Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida.
4 av 5
Richard Sseruwagi ville visa sina vänner konversationen mellan honom och Alexander Bard och la därför upp den på sin facebooksida. - Foto: Teateri / Anna Hållams / Montage
Alexander Bard tycker att Timbuktu har sänkt sig till sandlådenivå.
5 av 5
Alexander Bard tycker att Timbuktu har sänkt sig till sandlådenivå. - Foto: Scanpix/Montage

Timbuktu: "Bard vilken jääävla jubelåsna du är!!"

Bard: "Jag tycker inte att jag behöver bemöta personliga påhopp från en korkad Timbuktu."


Här är delar av chattkonversationen

I en chattkonversation mellan Alexander Bard och Richard Sseruwagi utspelar sig sedan följande ordväxling:

Alexander Bard: – Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!

Richard Sseruwagi: – Jag är inte din bror och är väldigt nöjd med mitt liv. Tack.

Alexander Bard: – Nej, du är inte min bror. Men du har inte större rätt att tala för svarta än honom. Försök fatta det!

Richard Sseruwagi: – Det är du som inte fatta det! En offentlig person som du måste tänka noga innan du säger vissa saker på teve. Visst du och din bror kan kalla er själva vad ni vill men världen utanför är mycket annorlunda än du och din bror. Visa lite respekt till resten av världen som inte tänker som du.

Alexander Bard: – Neger neger neger!

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Alexander Bards påhopp på skådespelaren Richards Sseruwagi fick många att reagera. Som Nyheter24 rapporterade om i onsdags kallade idoljurymedlemmen Richard Sseruwagi för "tönt" och "neger" i en privat facebookchatt. En av de som reagerade starkast på Bards påhopp var artisten Jason Diakté, mer känd som Timbuktu.

– Alexander Bard vilken jääävla jubelåsna du är!! - skrev Timbuktu på Twitter på torsdagskvällen.

"Hans sandlådenivå tänker jag inte sänka mig till"

När Nyheter24 får tag på Alexander Bard säger han att han inte vill kommentera påhoppet.

– Nej, jag tycker inte att jag behöver bemöta personliga påhopp från en korkad Timbuktu. Då får han komma med några argument först. Hans sandlådenivå tänker jag inte sänka mig till, säger Alexander Bard till Nyheter24.

"Jag köper inte Nyamkos "kränkgnäll"

I stället hänvisar han till ett inlägg som han har skrivit på Facebook.

"Jag älskar negrer och negresser. Svart är skitsnyggt. Jag tycker att det är coola och kraftfulla ord som de ska ta tillvara istället för det där pinsamt töntiga amerikaniserade dravlet om "afrosvenskar" (vad fan det nu är). Så jag köper inte Nyamkos "kränkgnäll", det känns bara sunkigt och fantasilöst 1900-tal och vi har hört det nu till leda från alla möjliga grupper som ständigt ska tjata om hur synd det är om dem. Väx upp! Vi kan bättre än så. Kraft och kärlek är det som gäller på 2010-talet!"

"Så länge Afrikas största land heter Nigeria (vilket betyder "negrernas land" på latin) så är det fullt rimligt att kalla människor med afrikansk härkomst för negrer och negresser. Finns inget nedlåtande i det alls."

Nyheter24 har varit i kontakt med Timbuktus presskontakt Camilla Nordahl. Hon säger att det just nu är svårt att få tag på Timbuktu, då han är inlåst i Musikhjälpens radiobur. Hon har dock lovat att återkomma om artisten vill lämna en kommentar.

"En sak om man vill bli kallad bög"

Men Timbuktu är inte den enda som har reagerat starkt på Bards uttalanden. Även "Idol"-deltagaren Olle Hammar vill ta diskussionen med Bard, samtidigt som han förstår var problemet har uppstått. 

– För honom så finns det inga raser. Det är det folk inte förstår, hur han tolkar ordet och ser på det. Som att det inte är någon fara. Men "neger" har ju fått en negativ laddning, och de flesta som använder ordet gör det negativt. Om man inte vet eller förstår vad han menar så reagerar man, förklarar Olle för Nyheter24 och fortsätter:

– Han vill inte provocera, han vill bara visa att han har rätt. Men man måste se det från alla sidor, vilket han inte gör. Folk kan tolka det olika och därför måste han förstå reaktionerna. Det är en sak om man vill bli kallad bög, men ingen vill få ett negativt laddat ord kastat på sig.

Att Bard nu trampar på ömma tår kommer dock inte som en överraskning för den unge idolen.

– Han sa ju även sexistiska saker i "Idol", om tjejernas former eller att "skulle jag ligga i en säng med dig skulle jag bli kär". Det är väl klart att han får säga vad han vill, men man gör ju sig till den man vill bli sedd som, avslutar Olle Hammar till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!