Sida blåstes på jättebelopp

En man förskingrade hundratusentals kronor från Sida, men åklagaren lägger ner förundersökningen.


En före detta lokalanställd Sida-medarbetare i Zimbabwe anklagas för att ha förskingrat hundratusentals kronor från biståndsorganisationen. Men Riksåklagarens enhet för korruptionsärenden beslutade att lägga ner förundersökningen. Anledningen är att brottet inte ses som tillräckligt grovt för att kunna begära mannen, som inte är svensk medborgare, utlämnad.

Sida är besvikna

Mannen var lokalanställd på svenska ambassaden i Harare som regional handläggare för vattenprojekt mellan mars 2002 och juni 2007. På grund av arbetsbrist blev mannen uppsagd. När projektet övertogs av en handläggare i Sverige riktades misstankar mot att den före detta Sida-anställde skulle ha förskingrat hundratusentals kronor till ett eget konto. Sida inledde en internutredning och upptäckte att mannen inte bara förskingrat pengar, utan också använt sin egen konsultfirma vid uppdrag för en samarbetsorganisation till Sida.

Jon Hedenström, pressekreterare på Sida, blir uppriktigt sagt förvånad när Nyheter24 konfronterar honom med uppgifterna om att åklagaren beslutat att lägga ner fallet.

– Vi hade hoppats på att få till en ordentlig rättslig prövning av fallet, säger han.

Rättslig process i Zimbabwe är inte möjlig

Detta var i måndags, inte heller på tisdagen hade Sida fått någon djupare förklaring till varför åklagaren beslutat lägga ner förundersökningen. Men på onsdagen gick Sida ut med ett pressmeddelande där organisationen ger sin syn på åklagarens beslut.

–Vi hade hoppats att åklagaren hade kunnat driva ärendet längre och att Sida hade fått tillbaka medlen. Beslut om nedläggning ställer oss i en svår situation eftersom en rättslig process i Zimbabwe inte är möjlig i dagsläget. Sida kommer nu åter att se över om det finns andra åtgärder att vidta för att få tillbaka pengarna, säger Jan Bjerninger, avdelningschef på Sida, i pressmeddelandet.

"Ingen myndighet granskas så hårt som Sida"

Hösten 2007 riktade Riksrevisionen hård kritik mot Sida för bristande kontroll och uppföljning av hur projektpengar används. Ett femtontal biståndsprojekt runtom i Afrika granskades av Riksrevisionen, alla fick kritik för hur de sköttes ekonomiskt. Med anledning av kritiken tog Sida fram en åtgärdsplan för hur kontrollen skulle förbättras. Bland annat föreslog organisationen att de skulle göra fler stickprovskontroller av genomförda projekt.

Enligt Jon Hedenström råder i dag nolltollerans på myndigheten mot händelser som den senaste i Zimbabwe, och han välkomnar den ökade kontrollen av Sida.

– Det finns nog ingen myndighet som granskas så hårt som Sida. Vi ser det som en fördel, säger han till Nyheter24

"Biståndet gör mer skada än nytta"

Fredrik Segerfeldt, verksam på tankesmedjan Den nya välfärden och som kommer ut med en bok om Sida och svensk biståndspolitik senare i vår, är inte förvånad över att sådant här händer.

– Nej, uppföljningen av resultat är under all kritik inom Sida. Hela enprocentmålet bidrar till en utbetalningskultur som inte belönar vad man faktiskt åstadkommer. Det bäddar för den här typen av händelser, uppger Fredrik Segerfeldt för Nyheter24.

Fredrik Segerfeldt menar att det är tveksamt om Sveriges bistånd bidrar till utveckling.

–Allt är dock inte Sidas fel. Det är ett större politiskt problem, med målformuleringar och prioriteringar utan verklighetsförankring. Regeringen utformar biståndet för att behaga intressegrupper i Sverige, snarare än efter vilka problem och lösningar som finns i fattiga länder. Och Sida gör det som regeringen talar om för den att göra. Har man ett omöjligt uppdrag är det inte konstigt att det blir fel.

Fredrik Segerfeldt menar att det finns risk för att biståndet, som det ser ut nu, gör mer skada än nytta. Och att själva grundtanken - att fattigdomen i världen kan lösas med resursöverföringar - inte har förankring i verkligheten.

– De måste sluta upp med retoriken. Sida spenderar 180 miljoner kronor per år på opinionsbildning i Sverige. Och tillsammans med de stora frivilligorganisationerna, som Forum Syd och Diakonia, sprider myndigheten falsk propaganda. Den svenska biståndsvärlden behöver genomgå ett rejält reningsbad, avslutar Fredrik Segerfeldt för Nyheter24.

Sveriges samlade biståndsbudget för 2009 är 34 miljarder, Sida administrerar ungefär hälften av den.

Sida betalade sammanlagt ut 15,7 miljarder 2008.

Joakim Stymne, statssekreterare åt biståndsministern Gunilla Carlsson, om det svenska biståndet:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!