Moderaterna vill slopa biståndsmål

Partiet anser sig inte ha brytt sig tillräckligt om utvecklingsländerna tidigare.


Moderaterna vill slopa enprocentsmålet i biståndspolitiken. I stället vill de införa ett golv för biståndet på 0,7 procent av bruttonationalinkomsten och större frihet när det gäller att välja mål för pengar därutöver.

"Vi moderater har anledning att vara självkritiska när det gäller vårt tidigare bristande engagemang för utvecklingsländerna", konstaterar biståndsminister Gunilla Carlsson och partisekreterare per Schlingmann på Dagens Nyheters debattsida.

Nu lägger de den gamla biståndspolitiken bakom sig, skriver de.

Partistyrelsen har i stället fattat beslut om en ny "moderat utvecklingspolitik" där ett effektivt bistånd sägs ingå som en mycket viktig del.

"För de pengar som satsas på kampen mot fattigdomen -utöver de 0,7 procenten av BNI - ska Sverige inte behöva vara slaviskt avhängigt OECD:s biståndskommittés kriterier för vad som räknas som bistånd", skriver Carlsson och Schlingmann.

Till exempel vill moderaterna kunna stärka fredsprocesser genom att ge bidrag till organisationer som Afrikanska unionen och till forskning om smittosamma sjukdomar som främst drabbar världens fattiga.

"Vi tycker också det är självklart att Sverige ska kunna göra insatser för demokrati i länder som inte godkänns som biståndsmottagare enligt OECD-DAC, särskilt Ryssland. För vi tycker att engagemanget för demokrati och mänskliga rättigheter i vårt närområde är en självklar utvecklingspolitisk prioritet", skriver de.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!