Agnetha Hilding Qvarnström borde kanske aldrig tagit fallet till rätten?
1 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström borde kanske aldrig tagit fallet till rätten? - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
2 av 3
- Foto: ANDRE LUIZ MELLO/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 52: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 52:

INNE

1. 2012

Nästa år är alltid det bästa. Nu ska allt bli bra. Inga drömmar är krossade, förhoppningarna finns där och vi vågar drömma om ett tjusigare, snällare, rättvisare och klokare 2012. Nästa år ska inte behöva sluta med jordens undergång, som Mayakalendern envisas med att tjata om, utan i stället bli det bästa genom tiderna. Hej, 2012, nu gör vi det här.

2. Göteborgs tingsrätt

De män som åtalades för att ha planerat att mörda Lars Vilks försattes i veckan på fri fot i väntan på dom. Vad de tre männen planerat, haft för syfte eller innerst inne funderat på vet vi inte riktigt, de kanske är genuint onda. Men vad vi vet är att åtalet var oerhört klent och att Agnetha Hilding Qvarnström var ute på djupt vatten redan när hon tog det till rättegång. Så att Göteborgs tingsrätt tog det nyktra beslutet de gjorde ska applåderas.

3. Årssammanfattningar

Ja, vad fan, vi gillar listor, sammanfattningar, årets bästa, årets värsta, årskrönikor, allt sånt där. Det är inne och det är härligt att göra bokslut!

4. Sommarvintern

Stockholm hade sex plusgrader på juldagen, Sundsvall nollgradigt. Gräset var grönt, det stormade (med ljummen luft) och snön fanns bara i små fläckar här och där i exotiska städer längst i norr. Vintern är vår, nuförtiden, och även om det oroar oss - chockklimatskräckpaniken är alltid närvarande - är det också glädjande att vi slipper frysa. Sommarvinter känns inne som sjutton.

5. 37 000 kunder

Det är alltid inspirerande med konsumentmakt och de 37 000 som tackade för sig hos domänregistreringstjänten GoDaddy när de tog ställning för SOPA-lagen fick faktiskt företaget att ändra sig. Liknande grejer har funkat förr och lär fungera fler gånger och de 37 000 kunderna känns därför rätt inne just nu.

 

UTE

1. 2011

Breivik, Fukushima, svältkatastrof, våldsamma regimers våld mot sitt eget folk, eurokris, fattigdom, orättvisor, död, sorg, misslyckanden och massa annat fruktansvärt. Vi är färdiga med 2011 nu. 2011 är ute. Hej då.

2. Rick Perry

Som om han inte varit märklig nog tidigare skärper nu Rick Perry sin syn på aborter och förespråkar att de ska vara förbjudna också för kvinnor som utsatts för våldtäkter och incestuösa övergrepp. Han ändrade sig efter att ha sett en film under julhelgen, meddelar han. Skönt för Perry som man att han själv aldrig behöver ta de yttersta konsekvenserna av det förslag han så lättvindigt lanserar. Men ute, ja, det är det. Riktigt ute.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!