Facebook dementerar att det skulle finnas någon bugg i systemet.
1 av 2
Facebook dementerar att det skulle finnas någon bugg i systemet. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Aftonbladets huvudnyhet kan sprida onödig oro.
2 av 2
Aftonbladets huvudnyhet kan sprida onödig oro. - Foto: Faksimil Aftonbladet

Skräckrubrikerna om facebookbuggen ogrundade?

Tisdagens nyhet om att "Facebook har en bugg som läcker privata meddelanden" tycks inte kunnat bekräftas.


Det stämmer inte att Facebook läcker. Ingenting i Aftonbladets huvudnyhet om att "Facebook läcker dina privata meddelanden" visar att så verkligen är fallet. Vilket tidningen själva möjligen insett efter att samma artikel bytt rubrik inte mindre än tre gånger på några få timmar. Trots det sprider sig oron bland användarna på såväl Facebook som i andra sociala medier och på olika forum.

Enligt Facebook själva handlar de så kallade "läckorna" och "buggarna" om missförstånd från journalisternas och användarnas sida.

– Facebook har tidigare utrett detta då användare har uppfattat det som att privata meddelanden har blivit synliga. Det som syns är dock inte privata meddelanden utan i stället meddelanden postade mellan vänner på deras sida, alltså öppna meddelanden, säger Frida Löwengren, på Facebooks svenska pr-byrå, till IDG.

Obekräftade uppgifter om eventuell bugg

Redan på måndagen började Flashback-användare diskutera ifall det finns en bugg i systemet som gör att det går att läsa privata meddelanden. Men meningarna går isär. En del menar att de kunnat hitta privata meddelanden medan de allra flesta konstaterar att så inte är fallet.

Det handlar om meddelanden i den nya versionen av Facebook, med funktionen "Timeline". Innan icke-privata meddelanden blev del av flödet var det många av användarna som valde att skriva på vännernas profilsidor - något som ofta gjordes i ett mer personligt tonläge - men det ska alltså inte röra korrespondens som varit helt privata.

– Tidigare använde användare "wall posts" som meddelanden i större utsträckning än i dag vilket kan göra att några användare upplever det som att det var privata meddelanden. Det är alltså ingen bugg i systemet, säger Löwengren, till IDG.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!