Sverigedemokraternas före detta kommunfullmäktige, Thomas Karlsen, är nu medlem i Nationaldemokraterna.
1 av 2
Sverigedemokraternas före detta kommunfullmäktige, Thomas Karlsen, är nu medlem i Nationaldemokraterna. - Foto: Faksimil: Tv4 Nyheterna
Göran Kummel, Sverigedemokraternas ordförande i Trollhättan, menar att han delar samma ideologi som Nationaldemokraterna.
2 av 2
Göran Kummel, Sverigedemokraternas ordförande i Trollhättan, menar att han delar samma ideologi som Nationaldemokraterna. - Foto: SCANPIX

SD samarbetar med Nationaldemokraterna

Sverigedemokraternas ordförande i Trollhättan ser ingen anledning till att ta avstånd från det högerextrema partiet.


"Bägaren rann över"

I augusti 2011 kastades Thomas Karlsen ut ur Sverigedemokraterna. Bland annat efter att ha uttalat sig om massmördaren Anders Behring Breivik:

"Jag tror att Anders Behring Breivik har varit en 'nyttig idiot' som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden" skrev han i ett inlägg på Facebook den 17 juli.

SD:s pressekreterare Eric Myrin meddelade då att partiet fått nog, något som alla partimedlemmar dock inte tycks hålla med om.

- Det här har pågått under en längre tid. Han har återkommit med olika typer av inlägg och till sist har bägaren runnit över, sa Myrin till Nyheter24.

I november kastades sverigedemokraten Thomas Karlsen ut ur partiet efter att ha gjort sig känd för sina rasistiska och tvivelaktiga uttalanden.

Nu visar det sig att Göran Kummel, Sverigedemokraternas ordförande i Trollhättan, förtsätter arbeta med Karlsen - samma man som efter att ha blivit utesluten ur Sverigedemokraterna blivit medlem i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna.

– Eftersom jag inte håller med om att uteslutningen av Karlsen var rätt och i enlighet med SD:s stadgar så behöver jag inte straffa Thomas för det. Naturligtvis sitter han i kommunfullmäktige med mig som han är vald till att göra, säger Göran Kummel till tidningen Expo.

Innan Karlsen blev utesluten ur SD hade han vid flera tillfällen gjort rasistiska uttalanden. På sin blogg har han länkat till högerextrema Nordisk ungdom och liknat romer med "förtärande grässhoppssvärm som översvämmat Europa".

"Ingen anledning att ta avstånd"

Kummel säger till Expo att han inte har några problem med att samarbeta med ND, och menar att han inte har någon anledning till att ta avstånd från Thomas Karlsen.

Delar ni samma ideologi?

– Ja det gör vi väl.

SD:s pressekreterare Eric Myrin menar att han inte känner till Kummels samarbete och att partiet tar avstånd från Nationaldemokraterna.

– Som utesluten sitter han inte på ett SD-mandat och man får lita på att partistyrelsen har gjort en fullvärdig bedömning. Detta är någonting vi kommer att titta närmare på. En Sverigedemokrat ska inte ha ett samarbete med en utesluten medlem, så ska det inte gå till, säger Myrin till Expo.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!