Regina Kevius (M) tycker att noll nya studentbostäder och bara 63 färdigställda inte är acceptabelt.
1 av 3
Regina Kevius (M) tycker att noll nya studentbostäder och bara 63 färdigställda inte är acceptabelt. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Riksdagsledamoten Veronica Palm (S), som sitter i civilutskottet, menar att bostadsbristen för studenter är "katastrofal i hela landet men värst i Stockholm".
2 av 3
Riksdagsledamoten Veronica Palm (S), som sitter i civilutskottet, menar att bostadsbristen för studenter är "katastrofal i hela landet men värst i Stockholm". - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Fler och fler studenter söker sig till Stockholm - färre och färre får en studentbostad. Under 2011 planerades noll nya bostäder enligt en ny rapport.
3 av 3
Fler och fler studenter söker sig till Stockholm - färre och färre får en studentbostad. Under 2011 planerades noll nya bostäder enligt en ny rapport. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Bostadskrisen total för svenska studenter

"Katastrofalt". "Inte acceptabelt". Bostadsbristen för Sveriges studenter är nära bristningsgränsen.


Städerna som klarar kraven

Enligt rapporten i september 2011 från SFS är det endast lärosäten i fyra städer där studenter kan garanteras boende inom 30 dagar. De som klarar kravet är följande:

Gävle
Härnösand
Karlshamn
Trollhättan

STOCKHOLM. Det var länge sedan det var helt ångestfritt att leta bostad som student i Sverige. Men det växande problemet har nu blivit ett monster som är svårhanterligt för politikerna.

– Det ser katastrofalt ut i princip i hela landet, men det är värst i Stockholm. Man måste tänka på att man inte bara konkurrerar med andra svenska städer utan även med Berlin, Riga, Oslo med flera, säger Veronica Palm (S), ledamot i riksdagens civilutskott.

Hon reagerar efter en ny rapport från Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO. Den visar att inga studentbostäder alls påbörjades under 2011 och bara 63 stycken färdigställdes.

– Det har egentligen inte skett någon satsning sedan Skatteskrapan gjordes om till studentbostäder, säger Palm.

Den högst ansvarige politikern, stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), tycker att bristen på nya bostäder knappast är smickrande.

– Det är inte acceptabelt att det var så få. Jag tror det dels beror på det ekonomiska läget och att vi tidigare haft för få planer, säger hon till Nyheter24.

Kevius, som tog över posten 2010, menar dock att en förändring är på väg. Stadsbyggnadsnämnden har fattat planbeslut om 3 000 nya studentbostäder. Stockholmsalliansen har lovat minst 4 400 nya studentbostäder innan 2015 och anvisa mark till minst 400 nya varje år från och med 2012.

Är det ett löfte ni kommer kunna hålla?

– Det hoppas jag absolut. Det gäller också att branschen svarar upp.

För att få företagen mer intresserade av marken har staden halverat markhyran för de som vill bygga just studentbostäder.

Fler vill flytta från Stockholm och Sverige efter utbildningen

Ett av de stora problemen som belyses i rapporten från SSCO är också att nästan hälften av de tillfrågade studenterna överväger att flytta från Stockholm eller till och med från Sverige efter utbildningen - på grund av bostadsbristen.

– Stockholm och Sverige har inte råd att tappa de resurserna, säger Veronica Palm om att så många vill lämna staden och landet.

Men det är som sagt inte bara i Stockholm som problemen finns. Den senaste rapporten från Sveriges förenade studentkårer, SFS, visade att endast fyra lärosäten klarar av att erbjuda nya studenter boende inom 30 dagar. De flesta kan erbjuda "någon gång under terminen" men Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Lund finns det inga garantier alls.

Föll från topp tio till 200 i bostadskön

Som om problematiken inte vore nog flyttades många unga långt tillbaka i kön när Stockholms stads bostadsförmedling helt tog över kösystemet vid årsskiftet. DN tog upp fallet med George Chamoun, som föll från topp tio bland lägenhetsspekulanterna till mellan plats 150 och 200.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!