Hanna Fridén: "Juholt och Sahlin gjorde det värsta sosseövertrampet"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om varför just röda politiker döms så hårt när de brister i den egna moralen.


Det har talats mycket om drev och en illasinnad blå konspiration från medierna i dagarna kring Håkan Juholts avgång. Folk har menat på att detta i kombination med den häftiga kritik Mona Sahlin fick är ett bevis på att folket inte har en egen röst idag, utan att medierna kontrollerar för mycket av politiken i Sverige. Media har givetvis inflytande på politiken, men Juholt och Sahlin är två partiledare som begick några av de största övertramp du kan göra inom den röda politiken: Att ta pengar som inte är dina använda dem för eget bruk.

Människor frågar sig varför så få politiker inom sittande regering blottlagts för samma fel med bidraget till bostad som Juholt. Människor frågar sig hur Mona Sahlin kunde förtjäna att få så mycket kritik. De blå väljarna har inte en tradition av att bestraffa och skämma ut sina egna representanter om de beter sig omoraliskt utanför politiken. Visst ser vi rapportering om det också, vid regeringsskiftet 2006 krävde man blod och fick ministrar avsatta för att de inte betalade sin teveavgift. Ett krav som, kommer ni kanske ihåg, verkligen inte kom från Alliansens egna väljare.

Varför kräver ingen blå väljare Carl Bildts avgång? Blodspengar och lögner, fotografier som visas upp som om han inte var delaktig – vars originalversion sedan dyker upp och det visar sig att de retuscherat bort honom. Om Bildt varit Socialdemokrat hade hans avgång krävts, men den blå politiken är inte synonym med moral. Moralen är personlig, har med dig som individ att göra, men om du är en duktig politiker i övrigt påverkar inte det din position.

Inte sällan har den röda politiken beskrivits som att tänka med hjärtat och den blå med att tänka med hjärnan. Att den röda politiken är starkt kopplad till hjärtat är inte en myt. Om du röstar rött anser du att det är ditt uppdrag och andras att bidra till de svaga och behövande. Inom den blå politiken talar man om individens val. Man får gärna ge till de behövande men det är inget moraliskt ansvar du blir påtvingad. Det är upp till individen.

Vi ser den här attityden avspeglas tydligt när vi dömer våra politiska representanter. En röd politiker kommer aldrig komma undan med en typ av agerande där de har, av misstag eller med flit, försett sig med en större ekonomisk fördel på andras bekostnad. Det är inte personligt, det är politiskt, för privatmoralen är den röda politikens kärna. Om du är röd, varför blev du det när du var ung? Var det på grund av samhällsekonomiska skäl eller var det på grund av medkänsla?

De blå medierna må ha skrivit mycket osmickrande om Sahlin och Juholt – men de röda var inte sena att haka på.

Den röda politiken blöder. Vi har inget tydligt budskap, vi ser inte vart politiken går, och likt ett dåligt kärleksförhållande hoppar vi på den första chansen vi har att hämnas när vi känner oss svikna. Den röda politiken talar till vårat hjärta - och det är krossat, hårt och kallt. Vi kunde lika väl sitta på Facebook och skriva att vårat ex var en jävla skitstövel dag ut och dag in. Det är det stöd vi ger vår ideologi i dag och det kanske är dags att omvärdera vår moral och lära oss en dygd som verkar fattas oss – nämligen att lära oss visa stöd och förlåta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!