Ett av bolagen påstod sig syssla med husbyggen - men hade inte byggt ett enda hus och inte gjort några löneutbetalningar. Trots det fick de 1,2 miljoner i lönegarantier.
1 av 3
Ett av bolagen påstod sig syssla med husbyggen - men hade inte byggt ett enda hus och inte gjort några löneutbetalningar. Trots det fick de 1,2 miljoner i lönegarantier. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Enligt skatteverket tar det fem minuter för konkursförvaltaren att begära ut uppgifter om företagens löneutbetalningar.
2 av 3
Enligt skatteverket tar det fem minuter för konkursförvaltaren att begära ut uppgifter om företagens löneutbetalningar. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Kronofogden kontrollerar inte om konkursförvaltaren tagit rätt beslut när denne godkänner lönegarantier.
3 av 3
Kronofogden kontrollerar inte om konkursförvaltaren tagit rätt beslut när denne godkänner lönegarantier. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Fejkar antalet anställda - blåser staten på miljontals kronor

2011 betalade staten ut 1,5 miljarder kronor i lönegaranti till anställda på konkursdrabbade företag. Onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar hur flera personer satt lönegarantin i system, för att kunna lura staten på så mycket pengar som möjligt.


Ingen reagerar

Varken konkursförvaltare, Kronofogden eller Länsstyrelsen har reagerat, trots att samma personer under ett få års tid fått ut flera betalningar från flera olika bolag.

På Kronofogden har man under senaste åren begärt att tio konkursförvaltare ska förlora sina uppdrag, men det beror inte på lönegarantin. Nej, det är på grund av att konkursförvaltarna i fråga tagit ut pengar från konkursboet. Vid lönegarantier kontrolleras inte konkursförvaltarens beslut överhuvudtaget.

För ett och ett halvt år sedan gick de tre myndigheterna samman för att skapa ett system där de bolagen som försatts i konkurs ska kunna kontrolleras. Främst för att kunna se vilka personer som tidigare begärt ut pengar.

Lönegarantin är till för de som blir av med jobbet vid en konkurs. I fjol betalade staten ut 1,5 miljarder till personer som blivit arbetslösa på grund av konkurs. Nu visar Uppdrag Granskning hur flera personer satt i system att strax innan företaget går i konkurs antingen nyanställa eller ge sina "anställda" stora löneökningar - för att på så vis blåsa staten på ytterligare pengar.

Inga anställda - trots det 1,2 miljoner i lönegaranti

Ett litet byggföretag i Stockholm, Vår Byggare, bytte styrelse strax innan bolaget försattes i konkurs. Företaget hade tiden innan varken byggt något eller haft några anställda. Trots det lyckades de få staten att betala ut 1,2 miljoner kronor i lönegaranti.

Det är konkursförvaltaren som i första hand ser till att pengarna går till personer som varit anställda i företaget. Kjell-Ove Andersson hade ansvar för Vår Byggare. I efterhand berättar han för Uppdrag Granskning att han hade misstankar om att allt inte stod rätt till i företaget.

– De hade ingen löneredovisning eller bokföring och ingen företrädare, säger han.

Han berättar hur en person hörde av sig och sa att han varit arbetsledare på företaget, att han ringde för att berätta att det fanns flera anställda på olika arbetsplatser. Mannen kallas för Peter, men heter egentligen någonting annat.

Nio utbetalningar på fem år

Det visar sig att denne Peter under fem års tid fått ut lönegarantier för nio olika konkursförsatta bolag. Det handlar om utbetalningar på mellan 120 000 och 170 000 kronor per tillfälle. På fem och ett halvt år har han fått ut 1,4 miljoner kronor - trots det har ingen, varken konkursförvaltare, Länsstyrelsen eller Kronofogden, reagerat.

Peter är bara en av alla personer som lurat till sig lönegarantier. När Uppdrag Granskning når honom förnekar han allt.

På Länsstyrelsen i Stockholm menar man att man "borde ha reagerat på det". Speciellt med tanke på att samme man fått sju av sina lönegarantier utbetalda från just länsstyrelsen i Stockholm.

Över tio miljoner kronor som staten betalat ut ligger i dessa nio bolag. I åtta fall har företaget i fråga inte haft en enda krona i löneutbetalningar innan konkurs. Uppgifter som tar fem minuter att begära ut från Skatteverket. Men några sådana uppgifter kontrolleras inte hos några av de ansvariga myndigheterna.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT1.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!