Statsminister Reinfeldt - numera en meme

På torsdagen planerar 40 000 människor att demonstrera mot Fredrik Reinfeldts förslag - samtidigt som skämtbilder sprids på Facebook.


"Fler borde jobba tills de är 75 år"

Fredrik Reinfeldt (M) har under veckan fått utstå hård kritik från flera håll efter ett utspel i Dagens Nyheter om att fler borde jobba tills de är 75 år gamla. Enligt honom är det främst för att kunna klara av välfärden i landet.

Men statsminsten ändrade sig snabbt. Efter artikeln så kallade han till pressträff för att "förklara sig". Där backade han en del från just siffran 75 och menade att man måste se till den enskilda individen. I övrigt stod han dock kvar vid det mesta han sagt, bland annat att det kommer att vara rimligt att vi måste jobba längre och att det ska bli lättare att byta karriär mitt i livet.

Fredrik Reinfeldts förslag om höjd pensionsålder tas inte riktigt emot med öppna armar. Omkring 40 000 personer har på Facebook sagt att de ska demonstrera mot förslaget på onsdagen samtidigt som karikatyrer på statsministern fyller var och varannans feed. Det går bra nu.

"Upp och hoppa! Några år till kan du!"

Reinfeldt manar ett skelett att resa sig upp och gå till jobbet, "Reinfeldts bemanning AB" - med bilder på pensionärer i rullstol och Reinfeldt som ditt val om du "inte är arbetslös och inte tänker gå i pension" - bilderna som driver med statsministern har redan delats tusentals gånger på nätet. Att säga att han hånas är en lätt underdrift.

Demonstrationer över hela landet

På torsdagen kommer demonstrationer mot pensionsförslaget äga rum runt om i landet. På Facebook-eventet har hittills omkring 40 000 personer uppgett att de kommer att delta.

– Det här är inte endast en demonstration mot att vi inte tänker jobba tills det att vi är 75 år, vi vill belysa att arbetsplatserna är riktigt tunga i dag. Det är kränkande att folk inte förstår hur det är att jobba i dag, säger Bilbo Göransson initiativtagare till demonstrationen, till Nyheter24.

Göransson menar att statsministern och regeringen blundar för att många blir sjuka av att jobba och menar att det snarare är dags att sänka pensionsåldern.

– Om man skulle ta 60 år till att börja med och sedan kan vi ju se. Reinfeldt borde byta jobb, han har ju aldrig jobbat på riktigt. Men om han säger att vi höjer pensionsåldern för statsministrar men sänker för barnskötare så är det okej. Vi får se vad idén landar i för lagförslag.

Du är facklig representant för Kommunal - stödjer fackföbundet demonstrationen?

– Jag pratar som egen person, det är inget jag förankrat med dem. Kommunal har inte uttalat sig. Men alla mina fackliga kompisar håller med om att det är ett dåligt förslag, säger Göransson och fortsätter:

– Jag hoppas att fackföreningen vaknar till av det här - Reinfeldt kallar oss ju för "det sovande folket".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.