Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
24 595
reaktioner idag

Miljonregn över forskning om psykisk ohälsa

Publicerad 2012-02-14 10:40
 • BILD 1 av 5
  Psykiskt sjuk, Barn, Pengar, Politik, FAS, Bris, Ungdomar, Kristdemokraterna, Göran Hägglund, Forskning, Regeringen, Psykisk Ohälsa

  Göran Hägglund, som missade BRIS-mötet förra veckan, hävdar att regeringen gör flera satsningar inom området.

 • BILD 2 av 5
  Foto: Johan Bergling Psykisk Ohälsa, Barn, Göran Hägglund, Regeringen, FAS, Forskning, Ungdomar, Psykiskt sjuk, Kristdemokraterna, Bris, Politik, Pengar

  BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré tycker också att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.

 • BILD 3 av 5
  Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX Politik, Bris, Göran Hägglund, Barn, Forskning, Psykisk Ohälsa, Kristdemokraterna, Ungdomar, Psykiskt sjuk, FAS, Regeringen, Pengar

  Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt. I framtiden kommer läkarna veta ännu mer om psykisk ohälsa när 300 miljoner kronor satsas på forskning.

 • BILD 4 av 5
  Foto: Henrik Eriksson Nyheter24 Politik, Psykisk Ohälsa, Barn, Kristdemokraterna, Bris, Ungdomar, Regeringen, Pengar, Forskning, Psykiskt sjuk, Göran Hägglund, FAS

  Den före detta simmerskan Emma Igelström har tidigare kritiserat Göran Hägglund för att göra för lite för de unga tjejerna som mår dåligt.

 • BILD 5 av 5
  Foto: Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) Forskning, Pengar, Barn, Ungdomar, Bris, Politik, FAS, Göran Hägglund, Psykisk Ohälsa, Regeringen, Psykiskt sjuk, Kristdemokraterna

  Erland Hjelmquist hävdar att det kommer satsa 300 miljoner kronor under sex år.

REPORTAGE. DEL 5. Det har funnits för lite kunskap om psykisk ohälsa bland unga. Men de närmaste åren blir det skillnad när forskarna får ta del av hundratals nya miljoner.

0 personer rekommenderar detta.

SVERIGE. Det har aldrig någonsin gjorts en liknande satsning på forskning kring psykisk ohälsa bland unga som nu. Ungefär 300 miljoner kronor kommer att delas ut fördelat på sex år, vilket ger 50 miljoner kronor per år.

– Det är mycket pengar kan jag säga, om man jämför med tidigare år. Det har inte gjorts någon liknande satsning på just ungas psykiska hälsa. Men det har givetvis även tidigare forskats på unga människors hälsa, säger Erland Hjelmquist, huvudsekreterare för Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS), till Nyheter24.

"Hägglund gör för lite"

I Nyheter24:s reportageserie om unga tjejers psykiska ohälsa har bland annat BRIS kritiserat regeringen för att de satsas för lite pengar på de som mår dåligt. Men även den före detta simmerskan Emma Igelström, som själv mått dåligt, tycker att ansvarige ministern - Göran Hägglund - gör för lite.

På Stressforskningsinstitutet i Stockholm välkomnar man satsningen. Enligt forskningsassistenten Karin Schraml, som är en av landets ledande experter på psykisk ohälsa bland unga, behövs det nu forskning över en längre tid.

Och enligt Erland Hjelmquist är det precis vad en del av pengarna kommer gå till.

– Det finns många bra initiativ i samhället i dag för att stötta barn och unga som lever med psykisk ohälsa. Men det behövs mer forskning för att ta reda på om åtgärderna är effektiva och ger önskad effekt, säger han till Nyheter24.

Utländska experter för att undika jäv

Förutom FAS är även Forskningsrådet Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova med i arbetet att finansiera och föreslå forskning som de fått i uppdrag av regeringen. Beslut om hur mycket och vem som kommer få ta del av pengarna tas om några månader i maj.

– Det är det vanliga ansökningsförfarandet där forskare vid universitet och högskolor skickar in ansökan som bedöms i två steg. Vissa faller bort efter steg ett och går inte vidare till steg två, säger Erland Hjelmqvist och fortsätter:

– Ansökningar bedöms generellt av expertgrupper som är sammansatta av andra forskare. Den här gången är alla experter utländska för att undvika jäv.  


0 personer rekommenderar detta.

KOMMENTARER

It Girls

Presenteras av
I samarbete med