Göran Hägglund, som missade BRIS-mötet förra veckan, hävdar att regeringen gör flera satsningar inom området.
1 av 5
Göran Hägglund, som missade BRIS-mötet förra veckan, hävdar att regeringen gör flera satsningar inom området.
BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré tycker också att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.
2 av 5
BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré tycker också att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan. - Foto: Johan Bergling
Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt. I framtiden kommer läkarna veta ännu mer om psykisk ohälsa när 300 miljoner kronor satsas på forskning.
3 av 5
Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt. I framtiden kommer läkarna veta ännu mer om psykisk ohälsa när 300 miljoner kronor satsas på forskning. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Den före detta simmerskan Emma Igelström har tidigare kritiserat Göran Hägglund för att göra för lite för de unga tjejerna som mår dåligt.
4 av 5
Den före detta simmerskan Emma Igelström har tidigare kritiserat Göran Hägglund för att göra för lite för de unga tjejerna som mår dåligt. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Erland Hjelmquist hävdar att det kommer satsa 300 miljoner kronor under sex år.
5 av 5
Erland Hjelmquist hävdar att det kommer satsa 300 miljoner kronor under sex år. - Foto: Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS)

Miljonregn över forskning om psykisk ohälsa

REPORTAGE. DEL 5. Det har funnits för lite kunskap om psykisk ohälsa bland unga. Men de närmaste åren blir det skillnad när forskarna får ta del av hundratals nya miljoner.


Så många tjejer mår dåligt

I förra veckan presenterade BRIS sin rapport för 2011 med inriktning på den psykiska ohälsan. Nästan en femtedel av de som hör av sig till BRIS berättar att de på ett eller annat sätt mår dåligt. I statistiken från 2011 talar könsfördelningen sitt tydliga språk. 87 procent av de som kontaktar BRIS är unga tjejer.

Här är antalet kontakter över varje område:

Självmord/Självmordstankar: 1 593

Självdestruktivitet: 1 402

Ätstörningar: 772

Annan psykisk ohälsa: 2 462

Vill du läsa hela 2011 års rapport gör du det här.

Nyheter24 skriver om tjejers psykiska ohälsa. Här finns del 1, 2, 3 och 4.

SVERIGE. Det har aldrig någonsin gjorts en liknande satsning på forskning kring psykisk ohälsa bland unga som nu. Ungefär 300 miljoner kronor kommer att delas ut fördelat på sex år, vilket ger 50 miljoner kronor per år.

– Det är mycket pengar kan jag säga, om man jämför med tidigare år. Det har inte gjorts någon liknande satsning på just ungas psykiska hälsa. Men det har givetvis även tidigare forskats på unga människors hälsa, säger Erland Hjelmquist, huvudsekreterare för Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS), till Nyheter24.

"Hägglund gör för lite"

I Nyheter24:s reportageserie om unga tjejers psykiska ohälsa har bland annat BRIS kritiserat regeringen för att de satsas för lite pengar på de som mår dåligt. Men även den före detta simmerskan Emma Igelström, som själv mått dåligt, tycker att ansvarige ministern - Göran Hägglund - gör för lite.

På Stressforskningsinstitutet i Stockholm välkomnar man satsningen. Enligt forskningsassistenten Karin Schraml, som är en av landets ledande experter på psykisk ohälsa bland unga, behövs det nu forskning över en längre tid.

Och enligt Erland Hjelmquist är det precis vad en del av pengarna kommer gå till.

– Det finns många bra initiativ i samhället i dag för att stötta barn och unga som lever med psykisk ohälsa. Men det behövs mer forskning för att ta reda på om åtgärderna är effektiva och ger önskad effekt, säger han till Nyheter24.

Utländska experter för att undika jäv

Förutom FAS är även Forskningsrådet Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova med i arbetet att finansiera och föreslå forskning som de fått i uppdrag av regeringen. Beslut om hur mycket och vem som kommer få ta del av pengarna tas om några månader i maj.

– Det är det vanliga ansökningsförfarandet där forskare vid universitet och högskolor skickar in ansökan som bedöms i två steg. Vissa faller bort efter steg ett och går inte vidare till steg två, säger Erland Hjelmqvist och fortsätter:

– Ansökningar bedöms generellt av expertgrupper som är sammansatta av andra forskare. Den här gången är alla experter utländska för att undvika jäv.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.