Mamman har målat upp en fantasivärld för sonen under flera års tid. OBS personen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Mamman har målat upp en fantasivärld för sonen under flera års tid. OBS personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Björn Larsson-Ask/AP/Scanpix
Barnpsykologen Margit Ekenbark säger att lekar kan vara en läkande pedagogik, men då måste man vara tydlig med att det är en lek.
2 av 2
Barnpsykologen Margit Ekenbark säger att lekar kan vara en läkande pedagogik, men då måste man vara tydlig med att det är en lek. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Barnpsykolog: "Måste skilja på fantasi och verklighet"

I sonens värld fanns smurfarna och rymdvarelserna på riktigt. Nu hoppas barnpsykologen på att mamman kan få stöd i arbetet kring hennes son.


"Finns en naturlig förklaring"

Enligt Willy Engebrethsen, rättsombud för riksförbundet Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, stämmer inte uppgifterna i  lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen.

– Det finns en naturlig förklaring till det här och det är att han har ett stort intresse för seriefigurer. Det har använts som pedagogik från särskolan och de har stöttat mamman, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Vi kommer att ta kontakt med socialstyrelsen och inleda en diskussion, säger Willy Engebrethsen.

När föräldrarna börjar styra assistenters förhållningssätt till deras barn finns en stor fara. Barnet måste nämligen få lära sig vad som är skillnad på verklighet och fantasi. Det menar barnpsykologen Margit Ekenbark som säger att man måste ge mamman, som höll sin son fången i fantasivärld där smurfar påstås finnas på riktigt, stöd.

– Det svåra är att i de här fallen måste man jobba via föräldrarna. Mamman måste vara med på det och hon måste få hjälp med att ta hand om barnet på rätt sätt. Sedan är jag inte så säker på att det här vållat så stor skada, säger Margit Ekenbark till Nyheter24.

Som Nyheter24 rapporterade om på torsdagen har mamman, som också är anställd som sonens personliga assistent, även tvingat de fyra andra assistenterna att spela med i sonens fantasivärld.

– Det är ju inte bra att de måste låtsas som att det är på riktigt. Självklart kan lekar vara en läkande pedagogik, men då måste man vara tydlig med att det är en lek, säger Margit Ekenbark.

Vad är det bästa man kan göra för barnet nu?

– Hota om omhändertagande och förbjuda mamman att ta hand om sin son hjälper sällan. Det kan ju vara svårt att få henne att förstå från början men hon vill säkert bara sitt barns bästa. Jag tror att man kan hjälpa henne också och ge stöd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!