Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket.
1 av 6
Här är tio av de 17 åtalade männen ur Södertäljenätverket. - Foto: Polisen / Montage
Nationella insatsstyrkan slog en skyddsring runt ett vittnes bostad tidigare i år.
2 av 6
Nationella insatsstyrkan slog en skyddsring runt ett vittnes bostad tidigare i år. - Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången om de uppmärksammande morden i Södertälje den 22 november 2011. Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och väntas pågå till maj då förhandlingarna dragit ut på tiden.
3 av 6
Under stark säkerhetsbevakning inleddes rättegången om de uppmärksammande morden i Södertälje den 22 november 2011. Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och väntas pågå till maj då förhandlingarna dragit ut på tiden. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/Scanpix
I mitten Ashraf Ahmed, Tora Holst, chefsåklagare, Björn Frithiof, kammaråklagare och Ulrika Lindsö åklagarsidan i södertäljemålet.
4 av 6
I mitten Ashraf Ahmed, Tora Holst, chefsåklagare, Björn Frithiof, kammaråklagare och Ulrika Lindsö åklagarsidan i södertäljemålet. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/SCANPIX
De åtalade med sina ombud.
5 av 6
De åtalade med sina ombud. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/SCANPIX
Ashraf Ahmed, Tora Holst, chefsåklagare, Björn Frithiof, kammaråklagare och Ulrika Lindsö åklagarsidan i södertäljemålet.
6 av 6
Ashraf Ahmed, Tora Holst, chefsåklagare, Björn Frithiof, kammaråklagare och Ulrika Lindsö åklagarsidan i södertäljemålet. - Foto: LOTTA JARLSDOTTER/SCANPIX

Så hotar Södertäljemaffian de som vågar vittna

Södertäljenätverket gör allt för att behålla makten i Södertälje genom verbala hot om våld om någon tjallar. Men nu har polisen hittat ett effektivt sätt att skydda sina vittnen.


Lever ett liv i lyx

De grovt kriminella använder en stor del av pengarna till att finansiera sitt lyxliv. Dyra klockor, bilar, guldsmycken och krogrundor tillhör en del av utgifterna. Den andra delen snurar i utlåningsverksamheten och den övriga kriminella organisationen.

SÖDERTÄLJE. Med hjälp av både Nationella insatsstyrkan och Stockholmspiketen bildar polisen en järnring runt vittnen som hotats av Södertäljenätverket. Enligt länskriminalen har man i nuläget ett 20-tal ärenden öppna där både hela familjer och enskilda individer lever med ett ständigt hot.

– Det är olika hot. En del subtila och några där man berättar att man ska spränga lägenheten, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp, till Nyheter24.

Polisen anmäler hotat nyckelvittne efter rättegången

Nyheter24 tidigare har avslöjat att Nationella insatsstrykan så sent som i januari skyddade ett vittne på en adress i Södertälje. Bara dagar tidigare berättade Appelgren att de planerar polisanmäla ett hotat nyckelvittne, då personen helt plötsligt berättat en helt annan version i rätten mot polisförhör.

– Det kommer med all säkerhet bli en anmälan då det här är ett så uppenbart fall. Men då blir det troligtvis efter rättegången. Vi tror också att det är ytterligare några vittnen som blivit påverkade på ett eller annat sätt under rättegången.

Nytt utpressningsåtal inom kort

I nästa vecka kommer sannolikt ytterligare ett utpressningsåtal, det sjunde totalt, mot det grovt kriminella nätverket som nu får allt svårare att dra in pengar. I takt med att polisen lyckas lagföra utpressarna ökar också antalet som vågar anmäla och berätta om hoten. Samtidigt struntar man i att betala skulderna som ofta ligger på hundratusentals kronor och ibland till och med överskrider miljonen.

I samband med detta och att flera högt uppsatta personer, bland annat den 31-årige ledaren Bernard Khouri, för tillfället är frihetsberövade har det blivit lugnare i stan.

- Vi har fått höra det från handlare i Södertälje, kriminella på stan och södertäljeborna att det mycket lugnare nu.

"Pengarna investeras utomlands"

I toppen av Södertäljenätverket rör sig de så kallade "Imperiebyggarna". Vilka de är vill Gunnar Appelgren ännu inte avslöja då polisen just nu utreder dem.

– Det vill vi gärna vänta med att berätta. Men jag kan säga att det är folk med inflytande i både de kriminella kretsarna och politiken eller samhället, säger han och fortsätter:

– Mycket av de här utpressningspengarna investerar man i utlandet på olika sätt och det hoppas vi att vi kommer få in i samband med andra åtal.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.