Att få sitta med i studion är väldigt populärt bland aspiranterna som står på kö för att få vara med.
1 av 11
Att få sitta med i studion är väldigt populärt bland aspiranterna som står på kö för att få vara med. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Hasse Aro läser på innan det är dags för direktsändning.
2 av 11
Hasse Aro läser på innan det är dags för direktsändning. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
För några veckor sedan fick de in tips som satte dit fem olika gärningsmän.
3 av 11
För några veckor sedan fick de in tips som satte dit fem olika gärningsmän. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Efterlysts bästa tipsare är yrkeskriminella som tjallar på varandra.
4 av 11
Efterlysts bästa tipsare är yrkeskriminella som tjallar på varandra. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Thomas Bodström förbereder sig inför några avslutande frågor innan klockan slår 21.00.
5 av 11
Thomas Bodström förbereder sig inför några avslutande frågor innan klockan slår 21.00. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
I reklampausen diskuterar Hasse Aro nästa del av sändningen med redaktionen.
6 av 11
I reklampausen diskuterar Hasse Aro nästa del av sändningen med redaktionen. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Hasse Aro har jobbat med Efterlyst i 21 år. Men hur länge han tänker hålla på vill han inte avslöja. "Jag tar en säsong i taget"
7 av 11
Hasse Aro har jobbat med Efterlyst i 21 år. Men hur länge han tänker hålla på vill han inte avslöja. "Jag tar en säsong i taget" - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Lennar Gustafsson har arbetat med Efterlyst i 16 år.
8 av 11
Lennar Gustafsson har arbetat med Efterlyst i 16 år. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Lennart Gustafsson presenterar kvällens upplägg för polisaspiranterna.
9 av 11
Lennart Gustafsson presenterar kvällens upplägg för polisaspiranterna. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Den före detta justiteministern Thomas Bodström är populär bland tittarna.
10 av 11
Den före detta justiteministern Thomas Bodström är populär bland tittarna. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24
Thomas Bodström kommer i nästa veckas Efterlyst ta upp frågor om brottslighet och invandring.
11 av 11
Thomas Bodström kommer i nästa veckas Efterlyst ta upp frågor om brottslighet och invandring. - Foto: Henrik Eriksson Nyheter24

Mr Efterlyst: "Yrkeskriminella är våra bästa tipsare"

REPORTAGE. Nyheter24 har träffat Efterlystredaktionen och pratade om tjallare, krogrundor med kriminella och missuppfattningen om att media medvetet mörkar brottslingars etnicitet.


30 procent av fallen klaras upp

Ungefär 30 procent av alla fall som tas upp i programmet klaras upp enligt rikskriminalen Lennart Gustafsson.

– Det är bra PR för svensk polis. Vi har stor hjälp av de här programet. Det är flera hundratusen som tittar på de här programmet och folk ringer in och tipsar om namn på gärningsmän. Det spar både tid och pengar för svensk polis, säger han till Nyheter24.

Man är extra effektiva när det finns övervakningsfilmer att visa upp. Något som överraskat programmets nya expert Thomas Bodström.

– Vi är framgångsrika med filmer från övervakningskameror där det har varit bråk i tunnelbana eller på McDonalds. Det är oftast många personer som kanske känner igen en person till gångsstilen. Det känns väldigt kul att få vara med i det här programet, säger Thomas Bodström, till Nyhetet24.

STOCKHOLM. Onsdagsskvällarna är helig tid för alla Sveriges yrkeskriminella. För det är inget snack om att de sitter klistrade framför teven när Efterlyst drar igång. De är nämligen rånarna som är Sveriges värsta tjallare och ger de bästa och mest avgörande tipsen.

– Jag vet att de yrkeskriminella kollar. Det är ju konkurrens där också som i alla branscher framför allt när det gäller rånen. När vi tar upp ett rån så blir det som en bekräftelse att man är med i matchen på riktigt. Samtidigt är det en skuggsida med det här programmet, säger Hasse Aro, programledare för Efterlyst och fortsätter:

– Jag har träffat de här killarna på krogen och då är det mycket "tjenare tjenare, ska du ha en öl?" Sen finns det de som fräser och kallar mig för jälva golbög och sånt.

Bodströms succé

Det är tio minuter till direktsänding och Hasse Aro gör sig beredd. Sminket bättras på och håret fixas till med spray. I 16 av de 21 år som han har jobbat med programmet har han haft Lennart Gustafsson från Rikskriminalpolisen vid sin sida som tar hand om alla tips som kommer in. Vid ett bord vid sidan av sitter deras nya kollega - den före detta justitieministern Thomas Bodström som i år har gjort succé bland tittarna.

– Det funkar otroligt bra att jobba med Hasse. Det känns som vi känner varandra sedan gammalt. Men också andra personer här. Det är ett härligt gäng att jobba med, säger Bodström medan han läser igenom alla frågor han fått sedan förra veckans program.

Den folkkäre försvarsadvokaten berättar att han funderade länge innan han bestämde sig för att axla den tunga manteln som expert i programmet. Tillskilland från Leif GW Persson som ibland "slängde käft" med Hasse Aro, mitt i direktsändning, har det varit en lugn säsong.

– Men det kommer säkert och är det så att vi har olika uppfattningar så kommer det komma fram. Det kan jag lova, säger Thomas Bodström.

Tjafset i direktsändning

Bråket mellan GW och Aro är från den 19 maj 2010 då en av tittarna undrade varför media publicerade namn på brottslingar med svenska namn men inte på en åtalad då 23-åring i Landskrona som hade ett utländskt klingande namn.

– Bland rasister finns det en uppfattning om att vi mörkar etnicitet men så är det inte alls. Det tar vi inte alls hänsyn till och i det här fallet i Landskrona så handlade det om att det inte var riktigt klarlagt vad som hade hänt. Det var klart att det var ett bråk och att hon hade dött. Hur och vilket uppsåt var inte klarlagt, säger Hasse Aro.

Hur tänker ni vid namn- och bildpubliceringar?

– Vi kör en ganska tuff stil. Tuffare än de flesta. När vi namnger folk ställer vi oss i stället frågan "Varför ska vi inte namnge den här personen" när alla andra frågar "Varför ska vi namnge personen".

Hasse Aro tycker journalistiskt sett att det självklara är att namnge men att det ibland kan finnas skäl att inte göra det. Det som är avgörande för Efterlyst är om de vet om personen har utfört brottet.

- Vi kan ta Hagamannen som ett exempel. Det tog några veckor innan vi namngav och då var vi nästan sist och det berodde på att vi fick veta att DNA-svaren var positiva på honom. Då tyckte vi att vi hade tillräckligt på fötterna, säger Aro.

Satte dit fem brottslingar under en sänding

Sändningen flyter på och det märks att det är ett sammansvetsat team som levererar när det gäller. Telefonerna ringer och polisaspiranterna, som går sin första termin på polisskolan, tar emot tips som visar sig leda till att flera personer identifieras. Rekordet under ett och samma program kom bara för några veckor sedan. Då kunde hela fem personer gripas för bland annat misshandel, rån i tunnelbanan och ett våldtäktsförsök.

Inför nästa veckas program har Bodström tagit initiativ till att prata lite mer om ett ämne.

– En sak som många tar upp är frågor om brottslighet och invandring. Det finns så oerhört mycket missuppfattningar, säger han till Nyheter24.

Vad är det för missuppfattningar?

– Hurvida det är överrepresentation och vad det beror på.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror inte, jag vet, eftersom det har forskats så mycket på det. Det här är en diskussion som finns i alla länder. Alla länder skyller på utlänningarna. Eftersom man har forskat så mycket på det så vet man att det är sociala orsaker som ligger bakom den delen av brottslighet. Det finns ju aldrig något som helst belägg för att det ska finnas några biologiska skillnader men det finns en del som tror det. Jag tycker att det är en viktig sak som vi ska kunna diskutera.

Hur tror du att utvecklingen på internet har påverkat att den här bilden sprids?

– Spridningen har blivit större, men också motbilden är faktiskt lättare att föra ut och det är faktiskt många som gör det.

Hur mycket har Sverigedemokraterna spätt på den bilden?

– Det är klart att det i grunden är ett invandrarfientligt och rasistiskt parti. Men däremot fanns det innan Sverigedemokraterna fanns så man ska inte lägga hela skulden på dem. Men det blir knappast bättre med dem.

Vad ska man göra då? Ska man ta debatten?

– Man ska ta diskussionen och debatten men inte hela tiden. Man ska inte ta det här som den största frågan för det är det inte. Det här är redan ordentligt utrett.

Inför årets säsong av Efterlyst flyttade TV3 programmets sändningstid till 20.00 från 21.00. I och med det tappade man ganska många av sina tittare.

– Jag tycker att vi står oss väldigt bra ändå om man jämför med konkurrensen. Jag trodde att vi skulle tappa mycket mer, säger Hasse Aro.

Du har kört väldigt länge nu. Hur länge till orkar du?

– Jag vet inte. Jag är ju från Finland och vi är pessimistiskt lagda så jag säger alltid att det här är sista säsongen. Så sanna mina ord. En dag kommer jag få rätt. Men nu vet jag inte. Kanske blir det i höst. Kanske inte.

/
/
/
/
TV3
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.