Lars-Ingvar Ljungman (M), kommunalråd i Vellinge, vill inte att Migrationsverket ska få tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn.
1 av 3
Lars-Ingvar Ljungman (M), kommunalråd i Vellinge, vill inte att Migrationsverket ska få tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
År 2009 protesterade Moderaterna i Vellinge vilt när de försökte stoppa ett transitboende i kommunen.
2 av 3
År 2009 protesterade Moderaterna i Vellinge vilt när de försökte stoppa ett transitboende i kommunen. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX
På Hököpinges flyktingboende menar verksamhetschefen att ungdomarna blivit en naturlig del av samhället, "så gott de kan".
3 av 3
På Hököpinges flyktingboende menar verksamhetschefen att ungdomarna blivit en naturlig del av samhället, "så gott de kan". - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX

Vellinge vill att kommuner ska kunna slippa flyktingbarn

Det var kommunen på allas läppar för ett par år sedan. Nu när flera inte vill tvinga kommuner att ta emot flyktingbarn hakar Vellinge på. Men själva trivs de bra med de ensamkommande flyktingbarn som anlänt till kommunen.


2 600 barn om året

År 2011 tog Sverige emot 2 600 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Migrationsverket menar att mottagandesystemet är nära bristningsgränsen och regeringen har därför utrett om myndigheten ska få tvinga kommuner att ta emot ensamkommande barn.

De flesta av barnen är pojkar i tonåren.

VELLINGE. Motståndet mot att Migrationsverket ska kunna tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn är stort ute i landet. Och den i dessa sammanhang kanske mest omtalade kommunen Vellinge hänger på.

– Man ska undvika sådan tvångslagstiftning. Jag förespråkar kommunalt självstyre och det blir ett ingrepp i det, säger Lars-Ingvar Ljungman (M), kommunalråd, till Nyheter24.

Förutom en majoritet av kommunerna är även Sveriges kommuner och landsting (SKL), och Rädda Barnen emot att kommuner ska kunna tvingas.

2009 var det stor debatt när Vellinge kommun försökte stoppa ett transitboende för flyktingbarn. "Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har för att stoppa denna cirkus - så här får det inte gå till!", skrev Ljungman då i ett pressmeddelande.

Till slut sa kommunen dock ja till att ta emot flyktingbarn, något som kommunalrådet i dag inte ångrar.

– Det har fungerat bra, vi har ett avtal med Migrationsverket som säger att vi varje år ska ta emot 5-8 barn, säger Ljungman.

Är det något du vill att ni ska förlänga när det går ut?

– Ja, i dag finns det inga andra planer.

På ett av Vellinges flyktingboenden, Attendo Hököpinge transit, är Daniel Lavant verksamhetschef. Han menar att klimatet nu är ett annat i kommunen.

– Det kom ändå väldigt mycket positivt ut ur den debatten som var, det finns mycket engagemang och hjälpsamhet från skolan, fritidsgården, gode män och överförmyndaren i kommunen, säger han till Nyheter24.

När ett nytt boende skulle öppna i närheten av hans blev det dock en del debatt med grannar som visade motstånd.

– Så är det, människor tycker olika helt enkelt, säger Lavant.

Har flyktingboendet blivit en naturlig del av Vellinge?

– Det är inte så negativt här längre. De ungdomar som kommit hit har kommit in i samhället så gott de kan.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!