"Emmas" rättsprocess tog fem år innan den var klar. Nu får åklagarväsendet hård kritik av barnombudsmannen i en ny rapport. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 3
"Emmas" rättsprocess tog fem år innan den var klar. Nu får åklagarväsendet hård kritik av barnombudsmannen i en ny rapport. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
"Emma" polisanmälde sin pappa för sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn och då hade det pågått i 13 år. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
"Emma" polisanmälde sin pappa för sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn och då hade det pågått i 13 år. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Enligt rapportern håller endast två femtedelar av åklagarkammarna tidsgränsen mellan förundersökningens inledning till och första förhöret med det drabbade barnet.
3 av 3
Enligt rapportern håller endast två femtedelar av åklagarkammarna tidsgränsen mellan förundersökningens inledning till och första förhöret med det drabbade barnet. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Våldtogs av pappan i 13 år - fälldes för barnporrbrott efter fem år

Barnsexbrott prioriteras inte av åklagarkammarna.


Överåklagaren håller inte med

Enligt Marianne Ny överåklagare vid utvecklingscentrum i Göteborg håller inte med om barnombudsmannens kritik.

– Det är inte min bild att det finns några större brister i och för sig. Det har varit en väldigt positiv utveckling i att hålla tidsfrister, säger hon till Sveriges Radio.

SVERIGE. Barn som utsatts för sexbrott och övergrepp ges inte högst prioritet av åklagarväsendet. I en ny rapport från Barnombudsmannen finns bland annat ett fall med Emma, som egentligen heter något annat, där hon berättar om en rättsprocess på fem år.

– Jag polisanmälde min pappa för sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn och då hade det pågått i 13 år, säger Emma till Sveriges Radio och fortsätter:

– Hela rättsprocessen tog som allt som allt 5 år och var klar när jag var 18 år. Han blev inte fälld för brotten mot mig utan han blev fälld för barnpornografiskt innehav.

Enligt rapportern håller endast två femtedelar av åklagarkammarna tidsgränsen mellan förundersökningens inledning till och första förhöret med det drabbade barnet. En femtedel av åklagarkammarna lyckas inte heller att nå upp till målsättningen om att ha en åklagare närvarande vid barnförhören.

Samtidigt är många av kammarna också omedvetna om att de bör informera barnen när åtal inte väcks. Enligt barnombusmannen är det viktigt att titta på hur kammarna jobbar och att de håller tidsgränser de själva har satt.

– Vår undersökningen visar att man ofta inte gör det och det får ju väldigt tuffa konsekvenser för många barn. Här skulle jag vilja se mycket tydligare markering från lagstiftarnas sida, att man ska prioritera brott mot barn,  säger Fredrik Malmberg, barnombudsman, till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!