I Björklunds "drömskola" ska tioåringar bli betygsatta.
1 av 6
I Björklunds "drömskola" ska tioåringar bli betygsatta. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
I nuläget är det betyg från årskurs sex och skriftliga omdömen från årskurs ett som gäller.
2 av 6
I nuläget är det betyg från årskurs sex och skriftliga omdömen från årskurs ett som gäller. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Det nya utspelet sågas av allianskollegorna.
3 av 6
Det nya utspelet sågas av allianskollegorna. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Ulrika Carlsson (C).
4 av 6
Ulrika Carlsson (C). - Foto: Riksdagen
Margareta Pålsson (M).
5 av 6
Margareta Pålsson (M). - Foto: Riksdagen
Yvonne Andersson (KD).
6 av 6
Yvonne Andersson (KD). - Foto: Riksdagen

"Betyg i fyran" - då sågar alla Björklund

Utbildningsministern vill ha betyg ännu längre ner i åldrarna - och får nu kritik av både allianskollegor och forskare.


Nya skollagen

Den 1 juli 2011 trädde den nya skollagen i kraft. Lagen innefattar bland annat:

- Nytt betygssystem från A till F. Än så länge gäller det nya betygssystemet endast årskurs åtta men från höstterminen 2012 omfattas även årskurs sex till nio.

- Samma regler för fristående och offentliga skolor.

- Nytt krav på att skolmaten ska vara näringsriktig.

- Nya studievägar. I dagsläget finns ett individuellt program för elever som inte är behöriga till gymnasiet. Det ersätts med fem introduktionsprogram.

- Möjlighet för lärare att dela ut skriftlig varning och tillfällig avstängning.

- Tillåtet att i enstaka fall ta ut frivilliga avgifter för skolresor och dylikt.

Läs mer om skolreformen i Nyheter24:s skolgranskning:

Del 1: Ingen forskning bakom förändringarna i skolan

Del 2: Alliansens skolpolitik påverkar inte mobbningsstatistiken

Del 3: Socialdemokraterna vill behålla Björklunds skola

Del 4: Experten: "Tillsätt en blocköverskridande skolkommission"

STOCKHOLM. Reformer på reformer på reformer har präglat den svenska skolpolitiken men trots det syns sämre snarare än bättre resultat. Och även fast kritiken om ständiga förändringar kommit från flera håll går utbildningsminister Jan Björklund (FP) nu ut med att han vill ha betyg redan från årskurs fyra - trots att ett nytt system nyligen införts.

Hans kollegor i alliansen tycker dock att han borde hejda sig.

– Jag ser ingen anledning att prata om nya förändringar när vi precis infört ett nytt betygssystem, säger Ulrika Carlsson (C), skolpolitisk talesperson, till Nyheter24.

Vad tycker du om att han ändå säger en sådan här sak?

– Det får stå för honom, vi tycker det är bättre att se till att det här blir bra.

Även Moderaternas talesperson i skolfrågor, Margareta Pålsson (M), tycker det är onödigt att i nuläget tala om ytterligare förändringar, även om hon inte är helt främmande för att gå ner i årskurserna.

– Från början, när vi förhandlade förra gången, ville vi ha från femman och Folkpartiet från sexan, säger hon till Nyheter24.

Kristdemokraterna är emot att sätta betyg så tidigt som bland tioåringar och ställer sig även de frågande till Björklunds uttalande.

– Det vore värdefullt om vi fick låta det nya systemet leva ett tag och sedan utvärdera det, säger Yvonne Andersson (KD), skolpolitisk talesperson, till Nyheter24.

"På vissa ställen motiverar det eleverna"

De senaste årens skolreformer, oavsett färg på regeringen, har baserats på lite eller ingen forskning. I Nyheter24:s tidigare granskning konstaterade Skolverkets medarbetare att just de tidiga betygen "främst var ett politiskt beslut". Och den forskning som finns är tvetydig.

– Om man tittar internationellt finns det både och. På vissa ställen motiverar det eleverna. Men i Sverige är kunskapsprestation inget bra framgångsrecept. De lärare som är för menar att det är en motivskapande kraft, säger Tomas Kroksmark, professor i pedagogiskt arbete på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, till Nyheter24.

Han menar att tidigare betyg främst gynnar högpresterande elever. Kroksmark tror att Björklund försöker visa handlingskraft efter att ha fått utstå hård kritik, men att utspelet mycket väl kan slå tillbaka på honom själv.

– Det känns lite oöverlagt med tanke på att vi nyss infört betyg från sexan. Många kommuner jobbar redan mycket med den senaste reformen, säger han.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.