Presschefen Martin Kinnunen säger att man bedömer varje pressförfrågan från fall till fall.
1 av 3
Presschefen Martin Kinnunen säger att man bedömer varje pressförfrågan från fall till fall. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
I veckan var SD-toppen Richard Jomshof ute och kritiserade islam.
2 av 3
I veckan var SD-toppen Richard Jomshof ute och kritiserade islam. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson har inte uttalat sig sedan rättegången mot Breivik började.
3 av 3
Partiledaren Jimmie Åkesson har inte uttalat sig sedan rättegången mot Breivik började. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Så ska SD ducka diskussionen om Breivik

Efter sommarens olämpliga uttalanden - under rättegången är det tystnaden som talar bland Sverigedemokraternas företrädare.


Debattartikel hos SVT

Vissa företrädare har dock varit ute i veckan och diskuterat Breivik, exempelvis den politiske sekreteraren Robert Stenkvist. På SVT Debatt skrev han bland annat om hur Expoföreträdare försökt "stigmatisera Sverigedemokraterna".

Även SD-toppen Richard Jomshof har varit ute och debatterat igen, om att islam är ett större hot än både nazism och kommunism.

OSLO. När terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik begick sina dåd i Oslo och på Utöya dröjde det bara några dagar innan flera sverigedemokratiska företrädare hamnade i blåsväder på grund av olika inlägg och uttalanden om attackerna.

Men nu när Breivik är uppe i rätten och berättar med egna ord väljer Sverigedemokraterna att lägga locket på. Under gårdagens Studio Ett i P1 meddelade programledarna att SD tackat nej till att debattera eftersom man "tills vidare valt att avstå diskussioner om Breivik".

Enligt presschefen Martin Kinnunen handlar det dock inte om någon generell inställning i partiet.

– Däremot har vi tackat nej till ett par förfrågningar om debatter mot journalister och opinionsbildare. Anledningen bakom det är främst att vi anser att läget är fel för att ta denna typ av diskussion nu mitt under pågående rättegång när tonläget är väldigt uppskruvat, säger han till Nyheter24.

Flera företrädare uttalade sig kort efter attackerna - och fick kritik

När attackerna ägde rum den 22 juli 2011 dröjde det inte länge innan flera sverigedemokratiska företrädare fick utstå hård kritik för sina uttalanden.

Kort efter bomben i Oslo twittrade riksdagsledamoten Kent Ekeroth ut följande:

"Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?"

Några dagar efter Breiviks dåd skrev lokalpolitikern Erik Hellsborn att terrorn upphör om man stoppar massinvandringen, något som blev en världsnyhet.

– Mångkulturen skapar konflikter mellan människor vilket leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället, sa han då till Nyheter24.

SD-toppen Jomshof kom lindrigare undan

Hellsborn lämnade kort därefter sin post. Både han och Ekeroth tillrättavisades snabbt av partiledaren Jimmie Åkesson som gick ut och sa att man inte ska dra några förhastade slutsatser och att hans tankar går till alla drabbade i Norge. När SD-toppen Richard Jomshof också kopplade terrordåden till mångkulturen kom han dock undan med det relativt enkelt.

– Det här är taget ur sitt sammanhang då han har fört ett längre resonemang om de bakomliggande orsakerna. Det går inte att jämföra med Erik Hellsborns blogginlägg, sa presschefen Kinnunen till Nyheter24 då.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!