Carl Bildt säger att de rykten som gör gällande att han ska sluta som utrikesminister redan innan valet är "rappakalja".
1 av 2
Carl Bildt säger att de rykten som gör gällande att han ska sluta som utrikesminister redan innan valet är "rappakalja". - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
När andra ministrar faller står Bildt kvar.
2 av 2
När andra ministrar faller står Bildt kvar. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Carl Bildt - skandalernas man

DEL 1. Nyheter24 tittar närmare på en av Sveriges mest fascinerande och spännande politiker.


STOCKHOLM. Det har ryktats och spekulerats kring att Carl Bildt ska komma att lämna regeringen innan valet 2014. Enligt Bildt själv är det bara "rappakalja" men om man ser tillbaka på det senaste året har det varit en minst sagt stormig tid för utrikesministern.

Och tittar man ännu längre bak i tiden går det inte att missa att Bildts politiska karriär har upprört och engagerat många. Men samtidigt som det har blåst rejält vid ett flertal tillfällen där många har krävt hans avgång har Bildt gjort sig känd för att klara sig igenom i princip vilka skandaler som helst. Och de riktigt stora mediedreven har uteblivit.

Bildts senaste huvudvärk har handlat om vapenfabriken i diktaturen Saudiarabien. Ett land som han själv vill sälja vapen till och som han beskriver som ett "familjeföretag".

Men den senaste tiden har den allra hårdaste kritiken rört hans affärerna som gjordes under hans tid i Lundin Petroleum. Minns du alla skandalerna? Nyheter24 har listat några.

 

Vapenfabriken i Saudiarabien

Sveriges planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien möjliggjordes av ett avtal den socialdemokratiska regeringen först undertecknade. Men den borgerliga regeringen både fullföljde och förlängde avtalet och satte igång planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.

Skandalen har redan tvingat Sten Tolgfors att avgå och handelsminister Ewa Björling riskerar att bli näst på tur. Men Carl Bildt har avfärdat anklagelserna, underkänt ordet vapenfabrik och sagt att han inte ser någon skandal i skandalen. Han vill dessutom fortsätta sälja vapen till Saudiarabien med motiveringen att om inte Sverige gör det så gör någon annan det.

 

Balkankriget

Bildt fick det viktiga uppdraget att som EU:s medlande sändebud mäkla fred under Bosnienkriget och har många gånger själv lyft fram sig själv som framgångsrik i rollen.

Men från många andra håll har det låtit tvärtom och så sent som i år, på 20-årsdagen av belägringen av Sarajevo, väckte Bildts närvaro uppståndelse då flera tyckte att han - som agerat för långsamt och undfallande mot dåvarande serbiske presidenten Slobodan Milosevic - inte hade någon rätt att närvara vid minnesceremonin.

 

Rinkebybesöket efter Lasermannens dåd

Under åren 1991 och 1992 attackerade den så kallade Lasermannen, John Ausonius, personer med invandrarbakgrund i Stockholm och Uppsala. Ausonius dödade en människa och skottskadade tio andra, flera allvarligt. När rädslan bland människor med invandrarbakgrund var som störst åkte Carl Bildt, som då var statsminister ut till Rinkeby. Syftet var att svara på frågor, visa närvaro och lugna människor.

Men stämningen blev hätsk, Bildt mästrade Rinkebyborna och sa åt dem att dämpa sig. Statsministern fick kritik för besöket men fumligheten hamnade trots allt i skuggan av invandrarminister Birgit Friggebos märkliga försök att få alla att tillsammans sjunga "We shall overcome".

 

Lundin Petroleum får nya unika möjligheter

Sverige är ordförandeland för Arktiska rådet sedan snart ett år tillbaka. I ordförandeklubban håller Carl Bildt. Sedan han tillträdde har Sverige gett klartecken till ny oljeborrning i Arktis. Vilka som får borra efter olja? Lundin Norway A/S, som ägs av Lundin Petroleum, där Bildt var verksam fram till och med slutet på 2006. Kritiken har förstås kommit som ett brev på posten men Bildt har sin vana trogen inte känts vid den.

 

Etiopiensvenskarna Schibbye och Persson

I fängelse i Etiopien sitter svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som greps när de tog sig in i landet för att granska Lundin Petroleums brott i regionen och för att skriva ett reportage om bland annat Carl Bildts roll i det hela.

När Schibbye och Persson greps reagerade Bildt genom att säga: "Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område" dagen efter att han DJ:at i Almedalen. Sedan följde tyst diplomati, totalt tyst, och Bildt har fått massiv kritik. Svenskarna sitter fortfarande fängslade och Bildt har ensidigt avfärdat all kritik han fått i ärendet.

Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea den 23 september 2001. Medier har startat kampanjer de senaste åren och flera starka organisationer ställt sig bakom Isaak som sitter fängslat utan rättegång.

Samtidigt har UD och Carl Bildt fått kritik för den tysta diplomatin. Samtliga riksdagspartier utom Moderaterna menade 2011 att man skulle försöka en annan metod. Bildts svar var: "Det är lätt att säga, har de några konkreta förslag så lyssnar vi gärna".

 

Förnedrade en ung Fredrik Reinfeldt

Den nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt kritiserade sin föregångare Carl Bildt efter valförlusten 1994. Han passade dessutom på att pekar på att andra i partitoppen, till exempel Gunnar Hökmark och Bo Lundgren, var för Bildtlika.

Det dröjde dock inte länge innan Bildt gav Reinfeldt en flera timmar lång utskällning framför resten av riksdagsgruppen och det dröjde flera år innan den framtida statsministern fick några tunga uppdrag. Bildts ledarstil har också i andra sammanhang fått en del kritik.

 

"Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra"

Under våren 2011 stod arabvärldens folk upp mot sina diktatorer, bland i Libyen där Muammar Khaddafi till slut störtades. Carl Bildt fick å sin sida utstå hård kritik för att inte ta ställning mot de som använt våld mot sin egen befolkning.

– Det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få stabilitet och rimlig utveckling, sa han om Libyen.

Liknande svajiga uttalanden har det varit om Egypten, Tunisien och Syrien. Kritiken har kommit från partier både till höger och vänster. Bildt har dock inte tagit den till sig.

 

Förhandlade med Billström och Irak om invandrarna från landet

Även om migrationsministerns ständiga upprepande av samma svar blev mest känt sattes även Carl Bildt under hård press efter Wikiläckorna om att de svenska ministrarna betonat vikten av att irakier stannar i Irak för att situationen skulle bli ohanterlig för Sverige. De ska även ha sagt att många av irakierna som kommer till Sverige är fattiga och lågutbildade och därmed har svårt att assimilera sig.

Som grädde på moset hänvisade de enligt dokumenten till att det höjts röster i Sverige om en hårdare migrationspolitik till följd av ett antal hedersmord. Oppositionen rasade och KU-anmälde - både Bildt och Billström höll tyst.

 

Protesterade mot sanktioner mot apartheid

Under 80-talet tog Sverige ordentlig ställning och agerade mot den rasistiska apartheidregimen i Sydafrika. Riksdagen röstade igenom sanktioner men flera moderata ledamöter motionerade mot förslaget, däribland Carl Bildt. "Det är inte hållbart att säga att just en form av förtryck eller förtryck i ett speciellt land är särskilt motbjudande", stod det.

En annan som skrev under motionen 1984, Inger Koch, förklarade sig efter att Moderaternas idéprogram 2011 antydde att partiet stått upp mot apartheid. "Vi har omvärderat väldigt mycket av tidigare ståndpunkter", sa hon.

 

Blev mångmiljonär på Irakkriget

Först var han lobbyist för amerikanska intressen med kopplingar till vapentillverkaren Lockhead Martin. När kriget i Irak sedan bröt ut 2003 blev Carl Bildt mångmiljonär på kuppen. Detta tack vare sin styrelsepost i kapitalförvaltaren Legg Mason.

I och med krigsutbrottet säkrade Lockhead Martin affärer på över en miljard dollar. Kriget kom efter hårt lobbande från bland annat Committee for the Liberation of Iraq, CLI, dit Bildt rekryterats.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.