Polisens övertramp ägde rum i augusti 2009. Det tog nästan tre år för polismyndigheten att avskeda polismannen.
1 av 5
Polisens övertramp ägde rum i augusti 2009. Det tog nästan tre år för polismyndigheten att avskeda polismannen. - Foto: Jessica Gow / TT / NTB Scanpix
. . . Skavsta flygplats.
2 av 5
. . . Skavsta flygplats. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Detta efter att en man anlänt mycket berusad från en utomlandsresa till. . .
3 av 5
Detta efter att en man anlänt mycket berusad från en utomlandsresa till. . . - Foto: Pontus Stenberg / SCANPIX
Den berusade passageraren fördes senare till arresten i Nyköping.
4 av 5
Den berusade passageraren fördes senare till arresten i Nyköping. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
58-åringen avskedades efter att han dömts av hovrätten för misshandel på en person som suttit handfängslad i arresten.
5 av 5
58-åringen avskedades efter att han dömts av hovrätten för misshandel på en person som suttit handfängslad i arresten. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Polis misshandlade handfängslad: "Dunkade hans huvud i väggen"

Avskedas närmare tre år efter att misshandeln ägde rum: "Utövade ett så kraftigt tryck mot målsägandes hals, att denne fick svårt att få luft".


Misshandel

"3 kap. 5 §:  Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader."

Källa: Lag (1998:393).

NYKÖPING. En 58-årig man som varit i tjänst som biträdande gränsbefäl vid polisen på Skavsta flygplats har avskedats efter att han dömts för misshandel på en person som placerats i arresten. Detta trots att personen inte hade någon möjlighet till att försvara sig, då denne försatts med handfängsel.

Misshandeln uppges ha uppstått efter att en konflikt uppstått mellan dem båda:

"Skadan uppkom då polisen - först med sina händer och en arm tryckte upp målsäganden och upprepat dunkade dennes huvud mot en vägg i arrestutrymmet, varvid polisen även utövade ett så kraftigt tryck mot målsägandes hals, att denne fick svårt att få luft", står det i domen som fastställts av Hovrätten.

Polismannens övertramp ägde rum den nionde augusti 2009. Det dröje däremot ända fram tills maj 2012 innan 58-åringen avskedades av polismyndigheten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!