Levande grisar kokades på slakterier

Grisar skållades levande på fyra svenska slakterier i fjol.


Grisar har skållats till döds levande på fyra svenska stora slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket.

Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:

– Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen - och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.

– Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.

Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.

Hugosson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Informationsdirektören på Scan, Margaretha Thorgren, uppger att effektivitet aldrig får innebära en försämrad djuromsorg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!