... Enligt en studie innehåller lågpriskaffe upp till sju gånger mer nickel och dubbelt så mycket koffein.
1 av 4
... Enligt en studie innehåller lågpriskaffe upp till sju gånger mer nickel och dubbelt så mycket koffein. - Foto: Maja Suslin/Scanpix
Är du orolig för att du dricker för mycket kaffe? Lugn. Risken för att bli dement minskar med 70 procent om man dricker minst tre koppar kaffe om dagen.
2 av 4
Är du orolig för att du dricker för mycket kaffe? Lugn. Risken för att bli dement minskar med 70 procent om man dricker minst tre koppar kaffe om dagen. - Foto: Scanpix/Claudio Bresciani
Är du rädd för att få i dig för mycket nickel? Ta några extra kronor från din matbudget och lägg det på ett lite dyrare kaffe...
3 av 4
Är du rädd för att få i dig för mycket nickel? Ta några extra kronor från din matbudget och lägg det på ett lite dyrare kaffe... - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Redan 2002 fick vi höra talas om akrylamid. Nu visar det sig även att kaffe innehåller den cancerframkallande kemikalien.
4 av 4
Redan 2002 fick vi höra talas om akrylamid. Nu visar det sig även att kaffe innehåller den cancerframkallande kemikalien. - Foto: Dan Hansson/Scanpix

Drick kaffe - lev längre: här är alla våra rön om drycken

Älskar du också kaffe? Visste du då om att det är bra för hjärtat, tar bort hudcancer, kan ge dig mindre barn och minskar risken för demens?


Te kan hjälpa mot aids

Det är inte bara kaffe som kan hjälpa mot olika sjukdomar. Tyska forskare har upptäckt att ett ämne i grönt te kan hindra spridningen av hiv-viruset som orsakar aids.

Ämnet kallas EGCG och neutraliserar ett protein som finns i spermier och underlättar virusspridning vid sexuella kontakter.

Läs mer om det här.

"Drick kaffe så lever du längre". Det skriver forskarna i en helt ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.

Detta är sannolikt inte första gången du läser om hur kaffet påverkar din kropp. Forskare runt om i världen älskar att göra studier på vad det "svarta guldet" (inte oljan) är bra för eller på vilket sätt det är farligt.

Också Nyheter24 har rapporterat flitigt om forskningens slutsatser om kaffe. Därför bestämde vi oss för att lista alla rön vi skrivit om som rör den mycket älskade drycken.

"Kaffe kan minska risken för prostatacancer"

På ansedda Harvard Medical School upptäckte forskare nyligen att de som dricker mycket kaffe löper 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer.

Vilken av ingredienserna i kaffe som minskar cancerrisken vet forskarna inte. Det man däremot vet sedan tidigare är att kaffe innehåller nyttiga mineraler och antioxidanter.

– "Kaffe och chips - stora cancerskurkar"

Enligt en studie gjord av engelska Food Standards Agency är de två största cancerbovarna kaffe och chips då de innehåller kemikalien akrylamid, som kan uppstå under matlagning ju längre och ju varmare maten tillagas.

"Koffein är bra för dig och skyddar mot cancer"

Du har säkert hört det förut. Koffein är inte bra för kroppen. Men nu visar det sig att några koppar kaffe om dagen inte är farligt. Enligt AST sport funkar koffeinet som smärtlindrare, prestationshöjare, fettförbrännare och cancerskydd.

"Kaffe bra för hjärtat - i måttliga mängder"

En studie gjord på 235 grekiska pensionärer med högt blodtryck visar att lagom mycket kaffe, en till två koppar dagligen, är bra för hjärtat. Kaffet gör hjärtats kärl mer elastiska och har positiva effekter på blodkärlen också i övrigt.

"Sju gånger mer nickel i billigt kaffe"

Är du rädd för att få i dig för mycket nickel? Ta några extra kronor från din matbudget och lägg det på ett lite dyrare kaffe. Enligt en studie som Dagens Nyheter låtit göra innehåller lågpriskaffe upp till sju gånger mer nickel och dubbelt så mycket koffein som de bättre sorterna.

"Koffein mot hudcancer"

Hudceller som skadats av ultraviolett strålning försvinner när du dricker kaffe. Det visar en studie som publicerades i Journal of Investigate Dermatology. En annan studie på 90 000 vita kvinnor visar att varje kopp kaffe minskade cancerrisken med fem procent samtidigt som koffeinfritt kaffe inte hade någon effekt alls.

"Kaffe kan ge mindre barn"

Gravida kvinnor som dricker mer än två koppar kaffe om dagen riskerar att få barn med låg födelsevikt. Det är det brittiska livsmedelsverket som tidigare gått ut och skärpt rekommendationen samtidigt som det i Sverige är fritt fram för tre koppar.

"Kaffe kan minska risken för demens"

Är du orolig för att du dricker för mycket kaffe? Då kan du vara lugn. Risken för att bli dement minskar med 70 procent om man dricker minst tre koppar kaffe om dagen, rapporterar Dagens Medicin.

Vill du läsa ännu mer om kaffe och hur det påverkar kroppen? Läs mer i de relaterade artiklarna till höger om artikeln.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.