... och bakterier från medmänniskor.
1 av 5
... och bakterier från medmänniskor. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX
I stan finns tonvis med skräp ...
2 av 5
I stan finns tonvis med skräp ... - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Jordbruksverket går nu ut och uppmanar folk att tvätta händerna innan och efter närkontakt med kreatur.
3 av 5
Jordbruksverket går nu ut och uppmanar folk att tvätta händerna innan och efter närkontakt med kreatur. - Foto: Fritz Schibli / SCANPIX
Kor på grönbete uppskattas bäst på avstånd.
4 av 5
Kor på grönbete uppskattas bäst på avstånd. - Foto: SCANPIX
Höga stövlar i högt gräs - så undviker du bäst borelia och TBE.
5 av 5
Höga stövlar i högt gräs - så undviker du bäst borelia och TBE. - Foto: SCANPIX

Dålig luft och skräp i stan - blodig diarré på landet

Sommaren i stan bjuder på tonvis med skräp och bakterier från medmänniskor, men på landet står kossorna för sjukdomarna.


Magsjukesmittor i dricksvattnet

I en ny rapport går nu Livsmedelsverket ut och föreslår en rad åtgärder mot dricksvattenburen smitta - som Norovirus, Campylobacter och parasiterna Giardia och Cryptosporidium. Alla orsakar de magsjukesymptom och är särskilt relevanta i Sverige. I dagsläget ser det nämligen inte ut att bli bättre - i takt med klimatförändringarna väntas smittorna snarare öka.

Den främsta orsaken till att smittorna hamnar i vattnet är att råvatten förorenas av människors eller djurs avföring.

Gröna ängar, bara ben och råmande kossor. Många storstadsbor har redan börjat drömma sig bort från smutsen i stan till sommarenlandet.

Men om stan är skräpig, full av människobakterier och luftföroreningar finns det annat som hotar på landet. Exempelvis kossornas tarmbakterier (som leder till blodiga diarréer hos människor), harpest och hjärninflammation.

Jordbruksverket går därför ut och uppmanar alla som är i direktkontakt med djur att tvätta händerna.

– För att inte smitta djuren eller bli smittad av djuren. För zoonoser går tillbaka mellan djur och människor, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket, till SR Ekot.

Verket föreslår även alla platser dit allmänheten åker för att träffa djur, som djurgårdar, djursjukhus och djurparker tydligt måste informera om att hålla god hygien.

– Med de resor och transporter som sker på ett helt annat sätt i dag än för 30, 40 år sedan är det väldigt liten tid mellan två platser. Det gör att spridningen av infektionssjukdomar kan ske snabbare, säger Larsson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!