Trött på usel väg, varför inte ställa sig i ett väghål?
1 av 5
Trött på usel väg, varför inte ställa sig i ett väghål? - Foto: lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se skärmdump
Dyra sommarbad när priserna chockhöjts.
2 av 5
Dyra sommarbad när priserna chockhöjts. - Foto: lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se skärmdump
Helikoptern slutades tillverkas efter att "hakkorset" uppmärksammats.
3 av 5
Helikoptern slutades tillverkas efter att "hakkorset" uppmärksammats. - Foto: lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se skärmdump
Förtvivlade invånare ställer upp på intervju.
4 av 5
Förtvivlade invånare ställer upp på intervju. - Foto: lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se skärmdump
Fick bara rabatt om hon angav en epost-adress, som hon ju inte hade?
5 av 5
Fick bara rabatt om hon angav en epost-adress, som hon ju inte hade? - Foto: lokaltidningsbesvikelse.blogspot.se skärmdump

Hjärnorna bakom den besvikna sajten

Nyheter24 pratar med två personer som sägs ligga bakom sajten Dagens Lokaltidningsbesvikelse. Vi tar reda på vem som egentligen är besviken på vem.


Kriterier för att bli en "besvikelse"

1. Trivialt problem ex. Bernt fick vänta en kvart på färdtjänsten.

2. En bild på den drabbade, gärna med familjen runt.

3. En konstlad min, huvudet på sniskan och mungiporna så långt ner det går.

4. Helst ur någon lokaltidning såklart, även om Aftonbladet/Expressen visat sig vara mer än kapabla att plocka fram the real deal.

Om du någon gång snubblat över artiklar som berättar hur Anna-Stina Wermelin, 83, inte fick rabatt på gräsklipparen eller att det inte längre råder fri parkering vid Sunderby sjukhus utan numera kostar fem kronor i timmen, är sannolikheten stor att sajten Dagens Lokaltidningsbesvikelse också har det.

Sajten, som egentligen är en blogg, tar upp det som må vara viktiga artiklar för vissa - men väldigt oviktiga för andra.

Kriterierna för att få hamna i Dagens Lokaltidningsbesvikelse är bland annat att nyheten måste vara ett trivialt problem ex. Bernt fick vänta en kvart på färdtjänsten eller En bild på den drabbade, gärna med familjen runt.

Nyheter24 har gjort sitt bästa för att ta reda på vilka de anonyma hjärnorna är bakom succésajten. De kallar sig för Helmer och Thorbear.

– Vi är en grupp löst sammansatta människor som förenats kring ett gemensamt fritidsintresse som inte är knutet till media. De enda vi har gemensamt är att vi gillar att diskutera allt mellan himmel och jord. Helmer som administrerar bloggen är bara en av många som varit drivande.

Hur kom ni på idén?

– I ett forum uppkom en diskussion kring snyftrepotage i media och det började länkas friskt till en massa olika artiklar. Någonstans mitt i allt så myntade Thorbear uttrycket "Lokaltidningsbesvikelse" för en viss typ av artiklar. Han var också den som satt upp reglerna för en äkta lokltidningsbesvikelse. Efter ett tag fylldes forumtråden till bredden med dessa artiklar. Då kände vi att det var dags att visa allmänheten detta journalistiska fenomen och bloggen föddes.

Vad menar ni med namnet, vem är besviken på vad?

– Personen i artikeln är den besvikne. Ofta är de besvikna på något väldigt trivialt. Med trivialt menar vi självklart trivialt ur ett större perspektiv än den drabbades.

Hur får ni tag i besvikelserna?

– Vi är ett par stycken som läser igenom diverse lokaltidningar. Folk mejlar även in tips eller kontaktar oss på Facebook och Twitter.

Vad har ni fått för feedback?

– Reaktionerna är väldigt blandade. Många hyllar oss för vi synliggör undermånlig journalistik och andra tycker att vi hånar personerna i artiklarna. En del tidningar och journalister vill att vi tar bort deras artiklar medan vissa anser att det är en merit att ha blivit uppmärksammade av oss. Det är som sagt både högt och lågt.

Vad har ni för framtidsvisioner med sajten?

– Egentligen har vi uppnått mer än vad vi kunnat drömma om. När vi hör folk i mediasvängen kallar politiker för lokaltidningsbesvikna på Almedalsveckan vet vi att vi har gjort intryck i medialandskapet. Finare betyg går inte att få. Kanske släpper vi en bok med våra bästa lokaltidningsbesvikelser i framtiden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!