Ett verk bestående av könshår.
1 av 2
Ett verk bestående av könshår. - Foto: Oscar Guermoche
50 kvinnor, 50 olika varianter av könshår.
2 av 2
50 kvinnor, 50 olika varianter av könshår. - Foto: Faksimil 24UNT

Oscar samlar på könshår

Konstnären ställer ut 50 olika varianter av sitt eget könshår.


The Collector

"50" skapades år 2003 som ett arbetsprov för att komma in på Konstfack. Sedan dess har det visats på olika platser för att nu åter igen vara aktuellt i utställningen "The Collector". Utställningen pågår från och med den 20 oktober till den 25 november på Uppsala konstmuseum. 

Temat är samlande och dess drivkrafter. Det är samlande som företeelse, enskilda personers samlande och sparande och vem samlaren egentligen är likaväl som institutioners, kollektivs och samhällens behov av arkiv och system. 

UPPSALA. Han räknade inte får för att somna, i stället gick han igenom kvinnorna han haft sex med i kronologisk ordning. 

– Det var så processen bakom själva verket startade. Jag hade nog ganska bra koll på vilka jag haft sex med, säger konstnären Oscar Guermouche till Nyheter24.

Just nu är han aktuell med verket "50" som en del i utställningen The Collector. Verket består av ett kartotek över Guermouches eget könshår, numrerat och kopplat till 50 olika kvinnor som konstnären haft sex med. Könshåret har klippts, färgats och lockats för att i möjligaste mån påminna om den utvalda kvinnans.

Ingen anledning att be om lov

Kvinnorna presenteras med förnamn, stad och ett nummer. En del av kvinnorna som är med i utställningen är medvetna om det och reaktionerna varierar.

– Någon tog illa upp, någon annan tyckte att det var intressant.

– Det handlar inte om personerna, det handlar inte om de här kvinnorna. Det finns ingen anledning att kontakta dem och be om lov, säger Guermouche.

Enligt konstnären själv är verket ett resonemang kring den egna kroppen i relation till andra kroppar.

– Lite "vem är du, vem är jag" för att referera till Arja Saijonmaa.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!