Den här bilden, som har distribuerats av Rysslands försvarsdepartement, visar ryska soldater i ett pansarfordon i Ukraina. Arkivbild.
Den här bilden, som har distribuerats av Rysslands försvarsdepartement, visar ryska soldater i ett pansarfordon i Ukraina. Arkivbild. - Foto: Utskick från Rysslands militär, via AP/TT

Soldatlarmet: Slog ihjäl kompis – och sin faster

Ryska män som återvänder från kriget i Ukraina gör sig skyldiga till mängder av våldsbrott i hemlandet. Det handlar hittills om fler än 100 brott där någon har dödats, enligt en granskning. Det larmas om en våg av våld i nära relationer.


Fakta: Tiotusentals döda

Allra minst 50 471 ryska soldater har stupat i kriget i Ukraina hittills, enligt en löpande granskning som den fristående ryska nyhetssajten Mediazona gör tillsammans med brittiska BBC.

Det verkliga antalet är av allt att döma avsevärt högre – men någon trovärdig rysk statistik finns inte att tillgå.

De inräknade dödsfallen är sådana som helt har kunnat bekräftas med hjälp av öppna källuppgifter: anhörigas inlägg i sociala medier, lokala medieuppgifter, försäkringsutdrag eller faktiska gravplatser på kyrkogårdar i Ryssland.

Den senaste uppdateringen i granskningen gjordes den 29 mars.

Under Ukrainakrigets gång har det återkommande rapporterats om ryska soldater som har fått återvända hem och som sedan gjort sig skyldiga till allvarliga våldsbrott, bland dem flera mord.

I åtminstone 107 fall har ryska män som kommit hem från Ukraina gjort sig skyldiga till brott där de har orsakat en annan människas död, enligt den oberoende ryska nyhetssajten Vjorstka, som har gått igenom rättshandlingar.

Benådade fångar

Det handlar om regelrätta mord, dråp och andra brottsrubriceringar i stil med vållande av kroppsskada samt trafikbrott. Granskningen har uppdagat fler än 200 lagförda våldsbrott, som i många fall har riktats mot anhöriga.

Till granskningen läggs en brasklapp om att det finns ytterligare fall där den skyldige inte formellt har kunnat knytas till tjänstgöring i kriget, men där mycket tyder på att den har varit där.

I drygt 90 fall handlar det om personer som rekryterats till kriget från ryska fängelser, vilket den paramilitära Wagnergruppen och senare armén har gjort i stora kampanjer, mot löften om frigivning.

Mördade igen

I en rad uppmärksammade fall har benådade mördare begått nya mord.

En man satt i fängelse i den sibiriska delrepubliken Sacha, dömd för att ha knivmördat en kvinnlig bekant år 2020. Han nappade på arméns erbjudande och återvände hem som en fri man efter några månaders tjänstgöring i den "militära specialoperationen", vilket bland andra The New York Times har rapporterat om.

I februari gick mannen omkring kraftigt berusad i sin hemort Kutana och beklagade sig högljutt över att folk inte visade honom tillräcklig respekt som krigsveteran. Dagen efter slog han ihjäl en vän med en kofot och sedan sin egen faster med en yxa, varpå han stack hennes hus i brand.

Fria kvinnomisshandlare

En rysk kvinna som nyhetsbyrån AFP har talat med berättar att hennes make var en våldsam alkoholist redan innan han tog värvning. När han återvände efter sju månader i Ukraina som en prisad krigshjälte var han ännu mer hotfull.

— "Jag ska skära halsen och händerna av dig och spöa dig. Jag ska bränna dig med syra", återberättar kvinnan makens hot.

Kvinnorättsorganisationer i Ryssland slår larm om en våldsvåg i nära relationer till följd av kriget. Många uppges också ha blivit benådade efter att ha fängslats för tidigare domar för våld mot kvinnor.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!