1 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
2 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
3 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
4 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
5 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
6 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
7 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
8 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
9 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
10 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
11 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN

Skolan märkte inte att Anna var borta

Nioåriga Anna kom aldrig till skolan på torsdagsmorgonen – men ingen lärare märkte något. Nu får skolan hård kritik av föräldrar.


Händelseförloppet

7.50. Anna lämnar hemmet och går mot Sårsskolan. På vägen cyklar hennes storasyster förbi henne.

08.00. Skolan börjar. Lektioner fram till 10.40.

11.00. Anna skulle ha åkt buss med sina klasskamrater till gymnastiklektionen som ligger i lokaler längre bort.

14.20. Skoldagen slutar.

16.00. Annas pappa ringer polisen och anmäler henne försvunnen.

17.10 Jourhavande polischef omrubricerar händelsen till en så ­kallad särskild händelse, vilket betyder att alla polisens resurser är tillgängliga i sökandet.

17.30 Missing people kontaktas av Annas föräldrar.

19.00 Skallgång inleds.

02.50 Anna hittas på Skårsgatan, bara några hundra meter från skolan. En 24-årig man försöker dölja henne under stora kläder.

GÖTEBORG. Oroliga och ilskna föräldrar samlades utanför Skårsskolan under fredagsförmiddagen. Under gårdagen misstänks en av skolans elever, nioåriga Anna, ha blivit kidnappad. Hon kom aldrig till skolan på torsdagsmorgonen, men ingen lärare reagerade.

Det tog därför över sju timmar innan hennes föräldrar insåg att hon var försvunnen.

– Som jag ser det finns det inget ledarskap på skolan och en mängd brister i rutinerna, bland annat i frånvarorapporteringen, säger Mattias som har en dotter i skolan, till Göteborgs-Posten.

Går bara fem flickor i hennes klass

Klockan 7.50 lämnade Anna sitt hem på Skårsgatan för att gå till skolan som ligger några hundra meter bort. Men någonting hände på vägen och Anna försvann. Trots att det bara går fem flickor i Annas klass reagerade ingen på att hon var försvunnen. 

Vid 16.00-tiden började hennes föräldrar undra varför hon inte kommit hem. Man ringde polisen och fick senare reda på att hon aldrig kommit fram till skolan.

Skolan försvarar sig

Sent på fredagskvällen fick alla föräldrar som har barn i skolan ett mejl som avslutades med "alla frågor besvaras av polisen". Sedan dess har skolan lagt locket på. Det ledde till att flera föräldrar samlades utnanför skolan för att protestera och söka svar.

Efter en stund meddelades det att de skulle få träffa skolledningen i Skårs kyrka klockan 10.00. Men skolledningen svarade inte, i stället kom Susanne Hanson, sektorschef för utbildningsverksamheten i Örgryte. 

– Eftersom ingen slog larm om att flickan inte var i skolan i går, har det brustit någonstans i kommunikationskedjan. Men det är för tidigt att säga vad. I dag fokuserar vi på att ta hand om barn och föräldrar som kommer till vår skola, på att bibehålla någon typ av normalitet, säger Susanne Hanson.

Enligt polisen kan det ha skett ett missförstånd mellan läraren och skolsköterskan. 

Nyheter24 har sökt skolans rektor som valt att inte kommentera händelsen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!