Erik Almqvist
Erik Almqvist - Foto: SCANPIX

Svart docka klipps bort från Kalle Anka

I år kommer Kalle Ankas jul ha några små skillnader jämfört med tidigare år. Disney har valt att klippa bort figurer som kan ses som stereotyper av svarta och judar.


Kalle Ankas jul

Att titta på Kalle och hans vänner under julen har varit tradition i över 50 år. På varje julafton sedan 1960 har programmet sänts i SVT. Ursprungsprogrammet hade premiär i USA 1958.

STOCKHOLM. Disney vill anpassa traditionsenliga "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" från 1930-talet till 2000-talet, menar företaget. Därför har de valt att klippa bort ett par scener ur det äldsta klippet ur "Tomteverkstaden".

Det handlar om en svart docka som får ett "OK" i baken av tomten och om en äldre man med långt skägg som kör en åsna med vagn.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT, till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Jag accepterar det och tycker det är okej. Vi har diskuterat det i programledningen också.

Enligt Mowbray finns ingen möjlighet för SVT att ändra i materialet, som dessutom fått en rejäl uppfräschning kvalitetsmässigt.

"PK-censurerad"

Nyheten har redan lett till raseriutbrott i sociala medier. Den skandalomsusade SD-ledamoten Erik Almqvist är en av de som gått till attack.

"SVT i går: hiphop-lucia. SVT på julafton: politiskt korrekt censurerad Kalle Anka", skriver han på sin facebooksida.

Här är några fler reaktioner på nyheten:

Här är klippet på dockan som inte kommer vara med längre:


Det är dock inte första gången som klipp tas bort. Scenen där Långben råkar stoppa en gaffel i eluttaget och den när Kalle Anka försöker skjuta ihjäl en fågel har tidigare tagits bort:


Uppföljning: SVT: "De hade inte ens berättat för oss" 

/
/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.