SVT: "De hade inte ens berättat för oss"

Disney klippte bort dockor som kunde uppfattas som stereotyper mot svarta personer och judar. SVT: "Det var oväntat från vår sida också".


50 år gammal tradition

Att titta på Kalle och hans vänner under julen har varit tradition i över 50 år. På varje julafton sedan 1960 har programmet sänts i SVT. Ursprungsprogrammet hade premiär i USA 1958.

STOCKHOLM. På fredagen kom beskedet att flera segment skulle klippas bort från "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". 

Kritiken mot SVT spred sig som en löpeld på både Facebook och Twitter - men nu visar det sig att det inte bara var tittarna som förvånades av förändringen.

Disney hade inte ens berättat för oss så det var oväntat från vår sida också, säger Stephen Mowbray, chef för SVT:s programinköp, till Nyheter24.

"Folk är väldigt upprörda"

Scenerna som klipptes bort föreställer en svart docka som får ett "OK" i baken av tomten, samt en äldre man med långt skägg som kör en åsna med vagn. Disney har motiverat ändringarna med att figurerna kan uppfattas som stereotyper mot svarta och judar. 

En stor mängd svenskar tycks däremot inte hålla med.

– Massor av folk är väldigt upprörda men det är inte SVT:s beslut, säger Stephen och fortsätter: 

– Det är Disney som äger bilderna och de har en global produkt som de skickat ut. De gamla versionerna finns inte kvar.

Disney sa ingenting

Förändringen ska ha upptäckts först efter att materialet skickats till SVT. 

Enligt Mowbray hade Disney inte nämnt någonting om korrigeringen.

– Det gamla materialet är anpassat till HD-teve. Vi upptäckte ändringen när vi kollade igenom programmet, säger han.

Se klippet på dockan som inte kommer vara med längre här:


SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.