En läkare råkade av misstag glömma kvar en plastpåse i magen på en patient under en operation. Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen. Bilden har inget med händelsen att göra.
En läkare råkade av misstag glömma kvar en plastpåse i magen på en patient under en operation. Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen. Bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: JACK MIKRUT/SCANPIX

Läkare opererade in plastpåse i mage

En olycklig patient i Örebro fick efter en operation en platspåse kvarglömd i magen.


Lex Maria

Lex Maria är det vardagliga namnet på lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Lagen innebär att vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Socialstyrelsen. 

Laparoskopisk gastrisk bypass

Ett populärt gastrointestual förfarande som har utarbetats för att behandla patienter som lider av morbid fetma. En liten påse skapas från magsäcken, som sedan ansluts till tunntarmen. Detta minskar drastiskt den mängd mat som kan intas, vilket resulterar i en snabb viktminskning. 

ÖREBRO. Sjukhuset är en plats dit vi vänder oss för att få hjälp. Inte för att få en plastpåse inopererad och kvarglömd i magen.

Detta blev tyvärr verklighet för en patient som tidigare hade genomgått en "Laparoskopisk gastrisk bypass" 2005, och som nu behövde gå igenom ytterliggare en operation på grund av en successiv viktökning.

Vid operationen krävdes att två små bitar av tunntarmen avlägsnades. 

De två bitarna lades i en så kallad extraktions-plastpåse. 

Påsen förs in i bukhålan och under tiden operationen genomförs läggs de delar som tagits bort - i påsen. 

Glömde avlägsna plastpåsen

När läkaren som utförde operationen senare skulle avsluta ingreppet, glömde den bort att avlägsna plastpåsen och dess innehåll. 

Det innebar alltså att påsen tillsammans med delarna blev inopererade i patientens kropp. 

Någon timme senare upptäcktes misstaget och patienten fick sövas ner igen. Påsen med innehållet opererades sedan ut. 

Sjukhuset har nu gjort en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen om incidenten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!