Pojken fick ta blod- och urinprov – men skickades sedan hem.
Pojken fick ta blod- och urinprov – men skickades sedan hem. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Sexåring skickades hem med magsmärtor – avled

Vårdcentralen skickade hem en sexårig pojke i Bjuv med diagnosen "virusinfektion, kanske vinterkräksjuka". Bara timmar senare dog han.
– Barns symptom måste tas på allvar, säger hans pappa.


Ska anmäla

En obduktion ska göras för att få klarhet i vad pojken dog av. Familjen har hämtat ut journaler och planerar att göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

BJUV. Den sexårige pojken kände sig trött och fick stanna hemma från skolan på tisdagen. Under onsdagen förvärrades hans tillstånd och han kräktes och tappade aptiten.

När han togs till vårdcentralen i Bjuv var han så trött att pappan var tvungen att bära in honom. Läkaren tog blod- och urinprov och noterade att magen var mjuk – något som är vanligt vid vinterkräksjuka.

Var så trött att han inte orkade bära ett glas

Efter en tids undersökning skickades pojken hem med uppmaningen att komma tillbaka på fredagen för nya prover och undersökningar. Men så blev det inte.

Under kvällen blev pojken allt sämre och buksmärtorna förvärrades drastiskt.

– Han ville bara sova och sa till sin mor att det kändes som det var något djur i magen. Och frågade om hon kände igen honom. Han gjorde kanske inte det själv eftersom han var så svullen, säger pappan till Helsingborgs Dagblad.

Uppmanar andra föräldrar att ställa krav

När sonen ropade "Jag har ont. Kör mig till sjukhuset" sprang han för att hämta ytterkläder. När han kom tillbaka var sonen inte kontaktbar. Pojken fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett men hans liv gick inte att rädda.

Nu uppmanar föräldrarna andra föräldrar att kräva fortsatt utredning om ens barn är sjuka.

– Vi kan inte få Alexander tillbaka men vi vill uppmana föräldrar med sjuka barn att kräva ordentliga undersökningar, säger pappan till Helsingborgs Dagblad, och fortsätter:

– Barns symptom måste tas på allvar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!